skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Gruzińskie ogórki? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź marynowane ogórki (gęste i kolczaste). Mam różne czerwone i pomarańczowe pomidory, ale to absolutnie nie ma znaczenia! Umyj warzywa pod bieżącą wodą. Suchą adżikę można znaleźć zarówno na półkach sklepowych, jak i na wadze na rynku. Jeśli masz esencję octu, rozcieńcz ją wcześniej do 9% octu zgodnie z instrukcją na butelce.
Krok 2:
Zmiel pomidory na puree w dowolny dogodny sposób: przez maszynę do mięsa lub blender. Przenieś mieszaninę do rondla z grubym dnem.
Krok 3:
Umieść puree na małym ogniu i mieszając zagotuj. Gdy mieszanina się zagotuje, dodaj sól, cukier i olej słonecznikowy. Gotuj puree przez kolejne 15 minut.
Krok 4:
W tym czasie pokrój ogórki w plastry o wysokości 5-7 mm.i wyślij je na patelnię. Dodaj dziewięcioprocentowy ocet. W tym momencie może się wydawać, że jest za dużo ogórków, ale tak powinno być! Ogórki nadal oddają swój płyn.
Krok 5:
Dodaj suchą Adjikę i drobno starty czosnek. Przystawka powinna być pikantna, ale ilość przypraw może i powinna! dostosować do własnego gustu, trzeźwo oceniając możliwości swojego organizmu :)
Krok 6:
Gotuj ogórki przez kolejne 10-15 minut, aż zmienią kolor. Jeśli gotujesz dłużej, ogórki nie będą chrupać.
Krok 7:
W tym czasie musisz mieć czas na umycie i sterylizację słoików. Zwykle to robię. Wlewam do każdego centymetra zwykłej wody z kranu i podgrzewam w kuchence mikrofalowej przez 3 minuty przy mocy 800 watów. Woda powinna się zagotować. Po prostu zalej pokrywki wrzącą wodą.
Krok 8:
Rozłóż przekąskę na słoikach, wypełniając je szyjką. Im mniej miejsca w banku, tym lepiej.
Krok 9:
Zakorkuj słoiki pokrywkami, Odwróć dnem do góry, przykryj ciepłym kocem i pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego ostygnięcia. Następnie możesz usunąć przedmiot do przechowywania w spiżarni.
przyjemna pod każdym względem przekąska! Przy określonej ilości czosnku i Adjiki okazuje się ostry, ale nie za dużo. W każdym razie wiele będzie zależeć od początkowej ostrości samej Adjiki.
smacznego!
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
jeśli dopiero zaczynasz konserwować, masz niewielkie doświadczenie w domowych przygotowaniach, lepiej być bezpiecznym i
sterylizuj słoiki z warzywami, nawet jeśli przepis mówi inaczej
. Gwarantuje to, że puszki nie puchną podczas procesu przechowywania, jeśli zrobiłeś coś złego, nie zgłosiłeś/nie przeniosłeś czegoś lub nie naruszyłeś technologii.
pamiętaj, że banki puchną częściej z jednego powodu:
tworzą w nich nadmiar gazów
. A te z kolei pojawiają się, ponieważ
są uwalniane przez mikroorganizmy uwięzione w obrabianym przedmiocie
.
w każdym razie,
wzdęcia puszek nie mają nic wspólnego z jakością przepisu, zgodnie z którym zostały już pomyślnie przygotowane.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g