Indyk w śmietanie w powolnej kuchence

pyszne danie na rodzinny obiad. Po prostu gotuj! Indyk w śmietanie w powolnej kuchence jest przygotowywany bardzo prosto i dość szybko. Mięso z indyka ma bardzo delikatną strukturę i jest dietetyczne. W połączeniu z pieczarkami i sosem śmietanowym danie okazuje się pachnące, soczyste i wykwintne w smaku.
NauczycielkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 10 g
tłuszcze 48 % 11 g
węglowodany 9 % 2 g
153 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

świetne danie na kolację z rodziną, ponieważ z pewnością spodoba się wszystkim domownikom - od małych do dużych. Boleśnie produkty są wybierane harmonijnie ze sobą połączone. Ponadto dużym plusem jest użycie multicookera, co sprawia, że proces gotowania obiadu jest jeszcze łatwiejszy i szybszy.

przede wszystkim musisz przygotować wszystkie składniki potrawy. Filety z indyka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Filet pokroić w kostkę-średnie kawałki o szerokości około 1,5-2 cm.

pieczarki opłucz pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w plastry-wzdłuż grzyba. Cebulę obrać, umyć i pokroić na małe kawałki.

Włącz Multicooker w tryb "smażenie" lub "pieczenie" (w zależności od modyfikacji multicookera) i wlej trochę oliwy z oliwek na dno miski (możesz pominąć ten krok i gotować bez oleju). Przenieś pokrojony filet z indyka do miski multicookera i bez przykrycia piecz mięso przez 5-8 minut, aż mięso będzie białe. Dopraw indyka solą. Podczas gotowania filety należy okresowo mieszać, aby gotowały się równomiernie.

następnie dodaj posiekaną cebulę i posiekane pieczarki do miski multicookera. Kontynuuj smażenie ponownie w tym samym trybie przez około 10-15 minut.

gotowy bulion (najlepiej nadaje się kurczak, ale można też wziąć wołowinę, wieprzowinę lub warzywa) wlać do miski multicookera, dodać do niego śmietanę, suche przyprawy i wszystko dobrze wymieszać.

Przełącz Multicooker na tryb "duszenie", zamknij pokrywkę i gotuj indyka z pieczarkami przez pół godziny.

gdy danie będzie gotowe, przenieś je na ładne, porcjowane talerze i posyp posiekaną zieloną cebulą na wierzchu. Podawaj duszonego indyka w śmietanie z pieczarkami jako samodzielne danie lub jako dodatek do niego ugotuj spaghetti.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy