skład / składniki
metoda gotowania
świetne danie na kolację z rodziną, ponieważ z pewnością spodoba się wszystkim domownikom - od małych do dużych. Boleśnie produkty są wybierane harmonijnie ze sobą połączone. Ponadto dużym plusem jest użycie multicookera, co sprawia, że proces gotowania obiadu jest jeszcze łatwiejszy i szybszy.
przede wszystkim musisz przygotować wszystkie składniki potrawy. Filety z indyka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Filet pokroić w kostkę-średnie kawałki o szerokości około 1,5-2 cm.
pieczarki opłucz pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w plastry-wzdłuż grzyba. Cebulę obrać, umyć i pokroić na małe kawałki.
Włącz Multicooker w tryb "smażenie" lub "pieczenie" (w zależności od modyfikacji multicookera) i wlej trochę oliwy z oliwek na dno miski (możesz pominąć ten krok i gotować bez oleju). Przenieś pokrojony filet z indyka do miski multicookera i bez przykrycia piecz mięso przez 5-8 minut, aż mięso będzie białe. Dopraw indyka solą. Podczas gotowania filety należy okresowo mieszać, aby gotowały się równomiernie.
następnie dodaj posiekaną cebulę i posiekane pieczarki do miski multicookera. Kontynuuj smażenie ponownie w tym samym trybie przez około 10-15 minut.
gotowy bulion (najlepiej nadaje się kurczak, ale można też wziąć wołowinę, wieprzowinę lub warzywa) wlać do miski multicookera, dodać do niego śmietanę, suche przyprawy i wszystko dobrze wymieszać.
Przełącz Multicooker na tryb "duszenie", zamknij pokrywkę i gotuj indyka z pieczarkami przez pół godziny.
gdy danie będzie gotowe, przenieś je na ładne, porcjowane talerze i posyp posiekaną zieloną cebulą na wierzchu. Podawaj duszonego indyka w śmietanie z pieczarkami jako samodzielne danie lub jako dodatek do niego ugotuj spaghetti.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g