skład / składniki
metoda gotowania
1. Obierz cebulę, opłucz, pokrój w półpierścienie lub po prostu na małe kawałki.
2. Rozgrzej dużą patelnię na małym ogniu, wlej do niej oliwę z oliwek.
3. Włóż cebulę do oleju, ciągle mieszaj, trzymaj w ogniu, aż stanie się przezroczysta, miękka, ale nie smażona.
4. Weź gazę, złóż ją w dwie warstwy. Na środku umieść tymianek, rozmaryn, ziele angielskie, czarne ziarna pieprzu i liść laurowy. Zawiąż w supeł.
5. Podgrzej wino w rondlu(nie musisz gotować).
6. Cebula stała się przezroczysta-dodaj do niej miód, cukier i sól, wszystko wymieszaj.
7. Umieść bukiet garni (nasz węzeł przyprawowy) na środku patelni. Wlej na niego gorące wino.
8. Dodaj ogień, nie przestając mieszać cebuli, poczekaj, aż większość płynu wyparuje. Teraz ciepło można zmniejszyć.
9. Pamiętaj, aby od czasu do czasu naciskać węzeł przypraw i ziół. Gotuj cebulę przez około 2,5 godziny. Cała wilgoć powinna odparować, cebula stanie się jak marmolada.
10. Wyjmij przyprawy z patelni. Przenieś marmoladę do wcześniej przygotowanych czystych słoików. Przechowuj go w lodówce.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g