nerki w śmietanie wołowej

nerki w śmietanie to stary przysmak! Przepis Królewski! Gotuj i smakuj. I to prawda, że nawet królowie i książęta jedli takie nerki. I podawaj nam wszystkie steki i polędwice...
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 6 g
tłuszcze 43 % 6 g
węglowodany 14 % 2 g
91 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Przygotowane nerki pokroić w cienkie plasterki i smażyć na złoty kolor w oleju roślinnym. Nie układaj pąków w stos, smaż je partiami w jednej warstwie. W tym czasie na innej patelni podsmaż cebulę na złoty kolor.
2. Umieść cebulę z nerkami na jednej patelni, dodaj wodę i wino i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut na dużym lub średnim ogniu.
3. Drobno posiekaj pikle. Wymieszaj śmietanę z żółtkiem, aż będzie gładka. Wyślij wszystko do nerek i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, przez 7-10 minut. Do smaku dodaj sól i przyprawy.
miłego!
P. S. Aby przygotować nerki wołowe, pokrój je książką, Usuń kanały i tłuszcz, posyp sodą i pozostaw na pół godziny. Dobrze spłucz i moczyć przez 1-2 godziny w słonej, kwaśnej wodzie z octem. Jeszcze raz dobrze spłucz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Nerki wołowe - 86   kcal/100g

Podobne przepisy