skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotowane nerki pokroić w cienkie plasterki i smażyć na złoty kolor w oleju roślinnym. Nie układaj pąków w stos, smaż je partiami w jednej warstwie. W tym czasie na innej patelni podsmaż cebulę na złoty kolor.
2. Umieść cebulę z nerkami na jednej patelni, dodaj wodę i wino i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut na dużym lub średnim ogniu.
3. Drobno posiekaj pikle. Wymieszaj śmietanę z żółtkiem, aż będzie gładka. Wyślij wszystko do nerek i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, przez 7-10 minut. Do smaku dodaj sól i przyprawy.
miłego!
P. S. Aby przygotować nerki wołowe, pokrój je książką, Usuń kanały i tłuszcz, posyp sodą i pozostaw na pół godziny. Dobrze spłucz i moczyć przez 1-2 godziny w słonej, kwaśnej wodzie z octem. Jeszcze raz dobrze spłucz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Nerki wołowe - 86 kcal/100g