skład / składniki
metoda gotowania
najsmaczniejsza duszona kapusta jest uzyskiwana w kaczątku. Przygotowanie kapusty w ten sposób zajmuje około godziny. W tym przepisie do kapusty dodaje się solankę z ogórków, aby uzyskać bardziej wyrazisty smak podczas duszenia. Odpowiednia jest również marynata z pomidorów lub innych warzyw w puszkach lub sok pomidorowy. Kapusta kiszona jest bardzo smaczna podczas duszenia. W takim przypadku bierzemy świeżą kapustę, więc potrzebujemy solanki.
najpierw przygotuj wszystkie produkty: posiekaj obraną cebulę i marchewkę – trzy marchewki na grubej tarce, pokrój cebulę w drobną kostkę, posiekaj kapustę.
następnie podgrzej olej roślinny na dużym ogniu w kaczątku i włóż do niego cebulę i marchewkę. Smażyć krótko na dużym ogniu, mieszając.
gdy cebula stanie się przezroczysta, dodaj sól, pieprz, liść laurowy, a następnie włóż posiekaną kapustę do kaczątka, wymieszaj i zalej solanką lub marynatą.
czekamy trochę dłużej, aż solanka się zagotuje, a następnie zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy kaczątko pokrywką i dusimy kapustę w kaczątku przez 50 minut. Podczas duszenia nie podnosimy pokrywki, kapusta powinna być dobrze gotowana na parze. Na małym ogniu nie spali się, ponieważ jest wystarczająco dużo płynu, a pokrywa jest wystarczająco ciasna.
kapustę duszoną w kaczątku podajemy na stole jako niezależne gorące danie. Może zastąpić sałatkę schłodzoną. A taka kapusta może być używana jako nadzienie do ciast.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Solanka - 1 kcal/100g