kapusta w kaczątku

duszona w kaczątku kapusta z solanką ogórkową i olejem roślinnym. Przepis na kapustę w kaczątku jest najwygodniejszy, w przeciwieństwie do duszenia go w rondlu. Podczas duszenia w kaczątku nie mieszam kapusty.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 40 % 4 g
węglowodany 50 % 5 g
58 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h

najsmaczniejsza duszona kapusta jest uzyskiwana w kaczątku. Przygotowanie kapusty w ten sposób zajmuje około godziny. W tym przepisie do kapusty dodaje się solankę z ogórków, aby uzyskać bardziej wyrazisty smak podczas duszenia. Odpowiednia jest również marynata z pomidorów lub innych warzyw w puszkach lub sok pomidorowy. Kapusta kiszona jest bardzo smaczna podczas duszenia. W takim przypadku bierzemy świeżą kapustę, więc potrzebujemy solanki.
najpierw przygotuj wszystkie produkty: posiekaj obraną cebulę i marchewkę – trzy marchewki na grubej tarce, pokrój cebulę w drobną kostkę, posiekaj kapustę.
następnie podgrzej olej roślinny na dużym ogniu w kaczątku i włóż do niego cebulę i marchewkę. Smażyć krótko na dużym ogniu, mieszając.
gdy cebula stanie się przezroczysta, dodaj sól, pieprz, liść laurowy, a następnie włóż posiekaną kapustę do kaczątka, wymieszaj i zalej solanką lub marynatą.
czekamy trochę dłużej, aż solanka się zagotuje, a następnie zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy kaczątko pokrywką i dusimy kapustę w kaczątku przez 50 minut. Podczas duszenia nie podnosimy pokrywki, kapusta powinna być dobrze gotowana na parze. Na małym ogniu nie spali się, ponieważ jest wystarczająco dużo płynu, a pokrywa jest wystarczająco ciasna.
kapustę duszoną w kaczątku podajemy na stole jako niezależne gorące danie. Może zastąpić sałatkę schłodzoną. A taka kapusta może być używana jako nadzienie do ciast.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal/100g

Podobne przepisy