smażony kurczak z warzywami

pyszne, satysfakcjonujące i zdrowe danie jest szybkie i łatwe! Smażone warzywa z kurczakiem docenią zarówno ci, którzy podążają za swoją sylwetką lub po prostu przestrzegają zdrowej i zdrowej diety, jak i ci, którzy lubią obfite i smaczne jedzenie. Po pierwsze, to danie jest przygotowywane prawie bez tłuszczu, więc jest niskokaloryczne, a po drugie, ze względu na różnorodność warzyw i mięsa z kurczaka w składzie, jest sycące i pożywne. Saute warzywne z kurczakiem można podawać zarówno na zwykły obiad dla całej rodziny, jak i na świąteczny stół, podawany z sosem i świeżo upieczonym chlebem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 6 g
tłuszcze 19 % 4 g
węglowodany 52 % 11 g
97 kcal
IG: 90 / 0 / 10

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie składników. Weźmy jako warzywa do smażenia warzyw-dynię, paprykę, ziemniaki, marchewkę, cebulę, fasolę, groszek, zieloną fasolkę. Jeśli jest cukinia, pomidory, bakłażan, możesz je dodać, wzbogacą smak potrawy i uczynią ją jeszcze bardziej pożywną. Jako mięso weź kilka udek z kurczaka. Ponadto możesz zmienić skład warzyw w zależności od dostępności i smaku, możesz również użyć kurczaka całkowicie lub określonego

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj ziemniaki, obierz i pokrój w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz marchewki i pokrój w dużą kostkę. Jeśli chcesz, aby to danie miało słodki smak, możesz wziąć więcej słodkich odmian marchwi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Lepiej jest wziąć czerwoną cebulę, dobrze uzupełni kolorystykę smażonych warzyw i nada potrawie przyjemny smak.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Moczymy mięso, aby usunąć krew i brud, kroimy je w kostkę. Mięso można najpierw ugotować, spuścić bulion. następnie pokrój, a następnie Duś warzywa i dodaj do nich mięso. W ten sposób możesz jak najbardziej usunąć szkodliwe mięso z kurczaka w sklepie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Usuń skórkę z dyni, wyjmij z niej miąższ, nasiona i pokrój w kostkę. Fasolę, groszek, fasolkę szparagową można wziąć, jeśli są, mrożone. Pokrój świeżą paprykę w paski lub użyj zamrażarki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż mięso, warzywa do rondla, zalej wodą, aby przykryła warzywa o 1 centymetr. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Sól, włóż kilka groszków ziela angielskiego i liść laurowy, wymieszaj, zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut. Wyłącz ogień, pozostaw saute warzywa pod pokrywką na kolejne 10-15 minut. Podajemy do stołu, posypując świeżą natką pietruszki. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Fasola zielona - 33   kcal/100g
  • Fasola - 33   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy