gniazda z mięsa mielonego
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw drobno posiekaj cebulę (2 sztuki z 3), a następnie smaż na patelni w oleju roślinnym, aż cebula stanie się złota. Wlej różne suche przyprawy do smaku do cebuli, Posol ją. Włóż koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszaj. Wlać bulion (zamiast bulionu można łatwo użyć zwykłej przegotowanej wody). Osobno pokrój trzecią główkę cebuli i wymieszaj z mięsem mielonym. Sól i pieprz.
teraz gotujemy makaron w zwykły sposób. Tworzymy z nich kawałki 12 tak zwanych "gniazd". Na środku każdego gniazda kładziemy jeden okrągły klopsik uformowany z mięsa mielonego. Układamy wszystkie gniazda na patelni z wysokimi ścianami. Wlać sos pomidorowy. Przykryj pokrywką i trzymaj na małym ogniu, aż będzie całkowicie ugotowany. Zajmie to około 20 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g