skład / składniki
metoda gotowania
musisz przygotować krewetki: dobra gospodyni zawsze myje produkty i czyści. Nie wylewaj syropu z ananasów w puszkach, przyda się nam. Ząbki czosnku i pieprzu należy obrać, usunąć gorzkie nasiona i pokroić na małe kawałki. Drobno posiekaj umytą zieloną cebulę.
gotuj krewetki w słonej wodzie.
wymieszaj skrobię i przegotowaną wodę, aby nie było grudek, Dodaj do niej cukier i syrop ananasowy, wlej wszystko do rondla, wyślij tam słodką paprykę i czosnek. Zalej produkty keczupem, solą, dodaj ziele angielskie do smaku i łyżeczkę soku z cytryny.
umieść patelnię na intensywnym ogniu przez 5 minut, wymieszaj. Pomidory kroimy na małe kawałki, a także drobno kroimy ananasy, dodajemy do przygotowanego naczynia, dodajemy tam również zieloną cebulę. Zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 5 minut. Ugotowane krewetki wsypujemy do przygotowanego sosu i gotujemy w nim przez kolejne 5 minut i usuwamy z ognia.
użyj gotowanego kruchego ryżu do dekoracji.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g