skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić udo indyka w powolnej kuchence? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Warzywa mogą być różne dla Twojego gustu. Wziąłem najtańsze, które można znaleźć w prawie każdej lodówce. Opłucz udo indyka pod bieżącą wodą i osusz papierowymi serwetkami, aby usunąć resztki wilgoci.
Krok 2:
Usuń skórkę z uda i wytnij kość. Kość może być później wykorzystana do przygotowania bulionu. Pokrój filety z uda na średniej wielkości kawałki.
Krok 3:
Wlej olej roślinny do miski multicookera. Ustaw tryb "smażenia". Wyślij kawałki mięsa do wolnowaru i smaż przez chwilę.
Krok 4:
Okresowo mieszaj indyka, aby nic się nie przypaliło. Gotuj przez około 10-15 minut, aż uzyskasz złoty odcień.
Krok 5:
Obierz cebulę, marchewkę i czosnek. Weź ilość czosnku do smaku. Umyj wszystkie warzywa w zimnej wodzie. Pokrój paprykę na dwie części i usuń nasiona z rdzeniem. Pomidory można obrać.
Krok 6:
Pokrój pomidory, cebulę, marchewkę, czosnek i paprykę na duże kawałki. Jeśli kawałki są małe, zamieniają się w owsiankę podczas gotowania. Zamiast zwykłych pomidorów użyłem pomidorów cherry.
Krok 7:
Wyślij cebulę, marchewkę i czosnek do mięsa, smaż przez około 5 minut mieszając.
Krok 8:
Wlej pomidory i paprykę do miski multicookera. Posolić do smaku i posypać ulubionymi suchymi przyprawami. Użyłam mielonej papryki i włoskich ziół. Wszystko wymieszaj i ustaw tryb "duszenie" w powolnej kuchence.
Krok 9:
Pozostaw wszystkie komponenty, aż będą gotowe. Czas gotowania zostanie ustawiony automatycznie, w zależności od modelu multicookera i jego mocy. Moje mięso z warzywami gotowało się przez 1 godzinę. Po 10-15 minutach od rozpoczęcia gotowania sprawdź, czy indyk się nie pali. W razie potrzeby dodaj niewielką ilość wrzącej wody (0,25-0,5 stosu.). Jeśli używasz soczystych pomidorów, zwykle nie musisz dodawać wody.
Krok 10:
Gotowe mięso posyp drobno posiekanymi ziołami, pieprzem według uznania i podawaj. Pyszne jako samodzielne danie.
Krok 11:
Świetnie komponuje się z gotowanym makaronem i zbożami.
smacznego!
umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.
jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Udo indyka - 144 kcal/100g