filet z uda z indyka w powolnej kuchence

najdelikatniejsze mięso z warzywami to święto każdego dnia! Filet z uda z indyka w powolnej kuchence to idealna opcja do urozmaicenia rodzinnego menu. Mięso drobiowe nasączone aromatami warzywnymi można podawać jako niezależne danie z różnymi sałatkami lub podawać z kaszą gryczaną, ziemniakami lub ryżem.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 11 g
tłuszcze 33 % 7 g
węglowodany 14 % 3 g
126 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić udo indyka w powolnej kuchence? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Warzywa mogą być różne dla Twojego gustu. Wziąłem najtańsze, które można znaleźć w prawie każdej lodówce. Opłucz udo indyka pod bieżącą wodą i osusz papierowymi serwetkami, aby usunąć resztki wilgoci.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń skórkę z uda i wytnij kość. Kość może być później wykorzystana do przygotowania bulionu. Pokrój filety z uda na średniej wielkości kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny do miski multicookera. Ustaw tryb "smażenia". Wyślij kawałki mięsa do wolnowaru i smaż przez chwilę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Okresowo mieszaj indyka, aby nic się nie przypaliło. Gotuj przez około 10-15 minut, aż uzyskasz złoty odcień.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę, marchewkę i czosnek. Weź ilość czosnku do smaku. Umyj wszystkie warzywa w zimnej wodzie. Pokrój paprykę na dwie części i usuń nasiona z rdzeniem. Pomidory można obrać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój pomidory, cebulę, marchewkę, czosnek i paprykę na duże kawałki. Jeśli kawałki są małe, zamieniają się w owsiankę podczas gotowania. Zamiast zwykłych pomidorów użyłem pomidorów cherry.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij cebulę, marchewkę i czosnek do mięsa, smaż przez około 5 minut mieszając.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej pomidory i paprykę do miski multicookera. Posolić do smaku i posypać ulubionymi suchymi przyprawami. Użyłam mielonej papryki i włoskich ziół. Wszystko wymieszaj i ustaw tryb "duszenie" w powolnej kuchence.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pozostaw wszystkie komponenty, aż będą gotowe. Czas gotowania zostanie ustawiony automatycznie, w zależności od modelu multicookera i jego mocy. Moje mięso z warzywami gotowało się przez 1 godzinę. Po 10-15 minutach od rozpoczęcia gotowania sprawdź, czy indyk się nie pali. W razie potrzeby dodaj niewielką ilość wrzącej wody (0,25-0,5 stosu.). Jeśli używasz soczystych pomidorów, zwykle nie musisz dodawać wody.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe mięso posyp drobno posiekanymi ziołami, pieprzem według uznania i podawaj. Pyszne jako samodzielne danie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Świetnie komponuje się z gotowanym makaronem i zbożami.

smacznego!

umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.

jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. 

indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Udo indyka - 144   kcal/100g

Podobne przepisy