solanka w doniczkach w piekarniku z kapustą

obfity, najbardziej aromatyczny i niesamowicie pyszny! Solanka w doniczkach w piekarniku z kapustą okazuje się niesamowicie smaczna. Dzięki mące bulion w gotowym naczyniu staje się bez przesady aksamitny i delikatny.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 4 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 31 % 4 g
71 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić solankę w doniczkach w piekarniku z kapustą? Przygotuj wszystkie produkty niezbędne do przepisu. Ilość każdego ze składników można nieznacznie zwiększyć lub zmniejszyć według własnych upodobań. Zamiast wędlin dopuszczalne jest użycie wędzonej kiełbasy lub mostka i zastąpienie marynowanych ogórków solonymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwszą rzeczą do zrobienia jest ugotowanie kapusty. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, opłucz ją w zimnej wodzie i wyciśnij. Wyślij kapustę, masło i koncentrat pomidorowy na patelnię. Wszystko wymieszaj i gotuj pod przykryciem na umiarkowanym ogniu, aż kapusta będzie w połowie ugotowana (około 30 minut). Podczas gotowania otwórz pokrywkę i sprawdź, czy kapusta się nie pali. W razie potrzeby dodaj ćwierć szklanki wrzącej wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie obierz ziemniaki, cebulę i marchewkę. Opłucz warzywa. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Podsmaż cebulę i marchewkę na złoty kolor. Wlej mąkę na patelnię, wszystko wymieszaj i pozostaw na kolejną minutę. Mąkę z przepisu można wykluczyć, ale z nią bulion w gotowym naczyniu okazuje się aksamitny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Usuń osłonkę z sardelek (kiełbasy). Pokrój ogórki i wędliny w plasterki. Pokrój ziemniaki w małe kostki lub kostki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij ziemniaki do glinianych garnków.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie kiełbaski z ogórkami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zrób smażenie w następnej warstwie. Na koniec wyślij kapustę i liście laurowe do doniczek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej bulion. Rosół z kurczaka lub mięso są idealne na solankę. Nie wlewaj bulionu do samych krawędzi, ponieważ płyn rozszerza się podczas gotowania i istnieje ryzyko, że bulion wyleje się przez krawędzie garnków.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyślij mieszankę do lekko nagrzanego piekarnika. W temperaturze 200 stopni poczekaj, aż bulion się zagotuje, a następnie obniż temperaturę do 160-170 stopni i gotuj garnki w piekarniku, aż ziemniaki będą gotowe. Zajęło mi to około 1h. 40 min. - 2h. 10-15 minut przed końcem gotowania dodaj posiekane oliwki do garnków.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Spróbuj gotowej mieszanki do smaku. W razie potrzeby dodaj sól. Zwykle tego nie robię, wystarczy sól z ogórków, kapusty i oliwek. Serwując każdemu, zaoferuj plasterek cytryny, świeże zioła i posiekany czosnek na talerz. Pieprz do smaku. Bardzo smaczne ze śmietaną.

z podanej liczby składników wyszły mi dwa duże garnki (około 1 litra każdy) gęstej mieszanki. Jeśli chcesz uzyskać cieńszą zupę, zmniejsz nieco ilość ziemniaków, kapusty i kiełbasy lub zwiększ objętość płynu (bulionu).  

smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasy wieprzowe - 332   kcal/100g
  • Kiełbasy wołowe - 215   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy