skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić solankę w doniczkach w piekarniku z kapustą? Przygotuj wszystkie produkty niezbędne do przepisu. Ilość każdego ze składników można nieznacznie zwiększyć lub zmniejszyć według własnych upodobań. Zamiast wędlin dopuszczalne jest użycie wędzonej kiełbasy lub mostka i zastąpienie marynowanych ogórków solonymi.
Krok 2:
Pierwszą rzeczą do zrobienia jest ugotowanie kapusty. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, opłucz ją w zimnej wodzie i wyciśnij. Wyślij kapustę, masło i koncentrat pomidorowy na patelnię. Wszystko wymieszaj i gotuj pod przykryciem na umiarkowanym ogniu, aż kapusta będzie w połowie ugotowana (około 30 minut). Podczas gotowania otwórz pokrywkę i sprawdź, czy kapusta się nie pali. W razie potrzeby dodaj ćwierć szklanki wrzącej wody.
Krok 3:
W tym czasie obierz ziemniaki, cebulę i marchewkę. Opłucz warzywa. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Podsmaż cebulę i marchewkę na złoty kolor. Wlej mąkę na patelnię, wszystko wymieszaj i pozostaw na kolejną minutę. Mąkę z przepisu można wykluczyć, ale z nią bulion w gotowym naczyniu okazuje się aksamitny.
Krok 5:
Usuń osłonkę z sardelek (kiełbasy). Pokrój ogórki i wędliny w plasterki. Pokrój ziemniaki w małe kostki lub kostki.
Krok 6:
Wyślij ziemniaki do glinianych garnków.
Krok 7:
Następnie kiełbaski z ogórkami.
Krok 8:
Zrób smażenie w następnej warstwie. Na koniec wyślij kapustę i liście laurowe do doniczek.
Krok 9:
Wlej bulion. Rosół z kurczaka lub mięso są idealne na solankę. Nie wlewaj bulionu do samych krawędzi, ponieważ płyn rozszerza się podczas gotowania i istnieje ryzyko, że bulion wyleje się przez krawędzie garnków.
Krok 10:
Wyślij mieszankę do lekko nagrzanego piekarnika. W temperaturze 200 stopni poczekaj, aż bulion się zagotuje, a następnie obniż temperaturę do 160-170 stopni i gotuj garnki w piekarniku, aż ziemniaki będą gotowe. Zajęło mi to około 1h. 40 min. - 2h. 10-15 minut przed końcem gotowania dodaj posiekane oliwki do garnków.
Krok 11:
Spróbuj gotowej mieszanki do smaku. W razie potrzeby dodaj sól. Zwykle tego nie robię, wystarczy sól z ogórków, kapusty i oliwek. Serwując każdemu, zaoferuj plasterek cytryny, świeże zioła i posiekany czosnek na talerz. Pieprz do smaku. Bardzo smaczne ze śmietaną.
z podanej liczby składników wyszły mi dwa duże garnki (około 1 litra każdy) gęstej mieszanki. Jeśli chcesz uzyskać cieńszą zupę, zmniejsz nieco ilość ziemniaków, kapusty i kiełbasy lub zwiększ objętość płynu (bulionu).
smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasy wieprzowe - 332 kcal/100g
- Kiełbasy wołowe - 215 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g