skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kawior z cukinii w piekarniku na zimę? Przygotuj jedzenie. Cukinia może być dowolna - zarówno dojrzała, jak i młoda. Z młodymi kawiorami uzyskuje się delikatniejszy smak. Pomidory, podobnie jak olej słonecznikowy, sól, cukier i ocet będą odgrywać rolę konserwantów. Czasami gotuję bez octu.
Krok 2:
Dobrze opłucz wszystkie warzywa, pokrój cukinię w kółka, usuń rdzeń i obierz górną twardą skórkę. Jeśli cukinia jest młoda, rdzenia nie można wyciąć (jeśli nasiona jeszcze w niej nie powstały). Obierz również cebulę i marchewkę, usuń rdzeń z papryki.
Krok 3:
Grubo posiekaj wszystkie warzywa. Ułóż kawałki cukinii i marchewki na blasze do pieczenia. Lepiej wybrać formę z wysokimi bokami — więc więcej wejdzie.
Krok 4:
Dodaj pokrojoną w ćwiartki cebulę.
Krok 5:
Pokrój pomidory na połówki i wyślij również na blachę do pieczenia.
Krok 6:
Teraz wlej olej słonecznikowy do formy, dodaj sól i cukier.
Krok 7:
Piecz warzywa, dokręcając formę folią, w temperaturze 240 stopni przez około półtorej godziny-dokładny czas zależy od piekarnika, wielkości kawałków i dojrzałości warzyw.
Krok 8:
Umieść warzywa w kotle lub garnku z grubym dnem-aby można je było ugotować.
Krok 9:
Uderz pieczone warzywa za pomocą blendera zanurzeniowego.
Krok 10:
Masa Cukiniowo-warzywna kawioru powinna być jak najbardziej jednorodna. Teraz zagotuj, spróbuj soli i cukru, wlej ocet. We wrzącej formie ułóż kawior w sterylnych słoikach, przekręć je sterylnymi pokrywkami i wyślij pod futro, aż całkowicie ostygnie. Ale ogólnie kawior można jeść natychmiast po ugotowaniu (wtedy nie dodawaj do niego octu). Smacznego!
istnieje wiele przepisów na gotowanie kawioru z cukinii, każda gospodyni ma swój ulubiony. I jakoś wszystkie będą się różnić. Proponowany przepis jest bardzo prosty i prosty, ale wymaga zachowania warunków sterylności: słoiki muszą być dobrze umyte i wysterylizowane — robię to w kuchence mikrofalowej w tempie 2 minut na słoik do 800 g; pokrywki są gotowane, kawior powinien się zagotować podczas układania. To wszystko mądrość! Możesz przechowywać nawet w pokoju przez kilka miesięcy.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g