kawior z cukinii w piekarniku na zimę

pyszne, delikatne, zdrowe, rozpływa się w ustach, najlepsze! Kawior z cukinii w piekarniku na zimę jest interesujący, ponieważ nie wymaga długiego stania przy kuchence i wyczerpującego krojenia warzyw. Pieczenie w piekarniku sprawia, że kawior jest bardziej dietetyczny i mniej kaloryczny.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 46 % 6 g
węglowodany 46 % 6 g
81 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kawior z cukinii w piekarniku na zimę? Przygotuj jedzenie. Cukinia może być dowolna - zarówno dojrzała, jak i młoda. Z młodymi kawiorami uzyskuje się delikatniejszy smak. Pomidory, podobnie jak olej słonecznikowy, sól, cukier i ocet będą odgrywać rolę konserwantów. Czasami gotuję bez octu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze opłucz wszystkie warzywa, pokrój cukinię w kółka, usuń rdzeń i obierz górną twardą skórkę. Jeśli cukinia jest młoda, rdzenia nie można wyciąć (jeśli nasiona jeszcze w niej nie powstały). Obierz również cebulę i marchewkę, usuń rdzeń z papryki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Grubo posiekaj wszystkie warzywa. Ułóż kawałki cukinii i marchewki na blasze do pieczenia. Lepiej wybrać formę z wysokimi bokami — więc więcej wejdzie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj pokrojoną w ćwiartki cebulę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pomidory na połówki i wyślij również na blachę do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz wlej olej słonecznikowy do formy, dodaj sól i cukier.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piecz warzywa, dokręcając formę folią, w temperaturze 240 stopni przez około półtorej godziny-dokładny czas zależy od piekarnika, wielkości kawałków i dojrzałości warzyw.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść warzywa w kotle lub garnku z grubym dnem-aby można je było ugotować.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Uderz pieczone warzywa za pomocą blendera zanurzeniowego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Masa Cukiniowo-warzywna kawioru powinna być jak najbardziej jednorodna. Teraz zagotuj, spróbuj soli i cukru, wlej ocet. We wrzącej formie ułóż kawior w sterylnych słoikach, przekręć je sterylnymi pokrywkami i wyślij pod futro, aż całkowicie ostygnie. Ale ogólnie kawior można jeść natychmiast po ugotowaniu (wtedy nie dodawaj do niego octu). Smacznego!

istnieje wiele przepisów na gotowanie kawioru z cukinii, każda gospodyni ma swój ulubiony. I jakoś wszystkie będą się różnić. Proponowany przepis jest bardzo prosty i prosty, ale wymaga zachowania warunków sterylności: słoiki muszą być dobrze umyte i wysterylizowane — robię to w kuchence mikrofalowej w tempie 2 minut na słoik do 800 g; pokrywki są gotowane, kawior powinien się zagotować podczas układania. To wszystko mądrość! Możesz przechowywać nawet w pokoju przez kilka miesięcy.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g

Podobne przepisy