skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować mus jabłkowy na zimę, przygotuj następujące produkty: słodko-kwaśne jabłka, zimną wodę pitną i mielony cynamon.
Krok 2:
Umyj jabłka bez zadrapań i wgnieceń pod bieżącą wodą i pokrój na pół. Ostrym nożem Wytnij strąki nasion i łodygi. A następnie przetnij połówki na pół. Dzięki temu jabłka będą gotowe szybciej. Skórki nie można odciąć od domowych jabłek, ponieważ zawiera dużo użytecznego błonnika. Ale jeśli jabłka są zakupione i Pokryte woskiem, polecam usunąć skórkę.
Krok 3:
Po obraniu jabłek natychmiast przystąp do ich obróbki cieplnej, w przeciwnym razie będą miały czas na ciemnienie. Przenieś jabłka do odpowiedniej wielkości rondla i zalej wodą. Wziąłem głęboką stalową łyżkę. Na średnim ogniu zagotuj jabłka i gotuj na wolnym ogniu przez około piętnaście minut pod zamkniętą pokrywką.
Krok 4:
Czasy gotowania mogą się różnić. Sprawdź gotowość do przebicia nożem. Jeśli jabłka są miękkie, czas zdjąć je z ognia. I okresowo mieszaj jabłka, sprawdzając, czy woda się zagotowała. Jeśli tak - po prostu dodaj więcej. Umyj słoiki szczotką z sodą oczyszczoną. Wlej do każdego 50 ml. wody i przy 800 watach sterylizuj w kuchence mikrofalowej przez 2 minuty. Oczywiście każdy piec jest inny. Punktem odniesienia jest gotowanie wody. Umyj pokrywki, zalej wrzącą wodą i pozostaw na razie.
Krok 5:
Gdy jabłka są gotowe, przenieś je do naczynia nadającego się do pracy za pomocą blendera zanurzeniowego (tylko nasadka może porysować patelnię). Na własne ryzyko będę pracował w kadzi. I natychmiast, nie czekając na ostygnięcie, dokładnie ubij jabłka w jednorodne puree. Uważaj, aby się nie poparzyć! W połowie mieszania dodaj cynamon do smaku i kontynuuj ubijanie. Dzięki temu przyprawa będzie lepiej rozprowadzana w puree ziemniaczanym.
Krok 6:
Rozłóż jeszcze gorące puree na przygotowanych słoikach i zwiń pokrywki. Odwróć słoiki do góry nogami i zawiń na przykład w ręcznik. Słoiki powinny całkowicie ostygnąć w temperaturze pokojowej. Następnie należy je wyczyścić do przechowywania.
jeśli tak jak ja zdecydowałeś się nie ciąć Skórki, warto bardzo dokładnie ubić jabłka blenderem, aby puree było jak najbardziej jednorodne.
zachowaj szczególną ostrożność podczas pracy z blenderem zanurzeniowym! Upewnij się, że głowica robocza dyszy jest cały czas zagłębiona. W przeciwnym razie, ze względu na dużą prędkość obrotową noży, masa jabłkowa może rozpryskiwać się po bokach. Kilka kropli gorącego puree mogło natychmiast poparzyć mi nadgarstek. Może nawet sensowne jest używanie specjalnych rękawic kuchennych.
zalecam przechowywanie tłuczonych ziemniaków w lodówce, jednak główny środek konserwujący, cukier, nie ma w nim.
smak puree okazuje się po prostu szalony - dla koneserów wszystkiego, co naturalne. A smak z pewnością będzie zależał od surowca. Jeśli lubisz świeże jabłka w smaku, to puree zachwyci.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g