Gołąbki z liści buraka po turecku

aromatyczne danie z niedrogich produktów budżetowych! Gołąbki z liści buraków pieczone w piekarniku z mielonego mięsa z warzywami zawinięte w liście buraków w sosie śmietanowym, które bez wątpienia mile zaskoczą ich wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 5 g
tłuszcze 54 % 14 g
węglowodany 27 % 7 g
170 kcal
IG: 43 / 14 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gołąbki z liści buraków? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami do przygotowania pachnących gołąbków w piekarniku z sosem śmietanowo-pomidorowym po turecku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować sos, weź patelnię i umieść ją na włączonym kuchence, a następnie wlej do niej dwie łyżki oleju roślinnego, a następnie włóż do niej drobno posiekaną jedną główkę cebuli, którą wymieszaj i smaż na dużym ogniu kuchenki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż jedną marchewkę startą na grubej tarce na patelni, a następnie wymieszaj i usmaż warzywa na dużym ogniu kuchenki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż sześćset gramów mielonego mięsa, dwieście gramów gotowanego ryżu do głębokiej miski, a następnie wlej do niej sól, zirę, kolendrę, chmiel-suneli i mieszankę mielonej czerni z czerwoną papryką do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż połowę smażonej cebuli z marchewką z patelni do wspólnej miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce i odstaw ugotowane mięso mielone na dwadzieścia minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż na patelni z pozostałą marchewką i cebulą jeden pomidor, który pokroisz w małą kostkę i jedną paprykę, którą pokroisz w dość cienkie pierścienie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj na patelnię dwa ząbki czosnku, które przepuść przez prasę, do smaku sól i pieprz, następnie wymieszaj wszystkie składniki i kontynuuj duszenie warzyw przez kolejne dwie minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż sto pięćdziesiąt gramów kwaśnej śmietany, sto gramów sosu pomidorowego na patelni i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej sto mililitrów przegotowanej wody na patelnię i ponownie wymieszaj wszystkie składniki, a następnie przykryj patelnię pokrywką i kontynuuj gotowanie sosu przez około siedem minut na małym ogniu kuchenki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż na przemian wcześniej dobrze umyte liście buraków na desce do krojenia wewnętrzną stroną do góry i lekko pobij rdzeń, a następnie odetnij ich ogony.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż jedną pełną łyżkę gotowanego mięsa mielonego na każdym liściu buraka.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zawiń liście nadziewane mięsem mielonym w ciasne bułki, a następnie dobrze Schowaj brzegi liści i uformuj gołąbki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż uformowane gołąbki na blasze do pieczenia i zalej przygotowanym dressingiem na wierzchu, a następnie umieść blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do dwustu stopni i piecz gołąbki przez godzinę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Po upływie czasu wyjmij blachę do pieczenia z gotowanymi gołąbkami z piekarnika i ułóż je na porcjowanych talerzach.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

zwracamy uwagę na dość prosty i szybki przepis na nienagannie smaczne i zaskakująco soczyste gołąbki pieczone w piekarniku z mielonego mięsa owiniętego cienkimi liśćmi buraka, które są idealne na obiad lub lunch! Pieczone w piekarniku pachnące i niezwykle delikatne gołąbki mięsne z dowolnego mięsa mielonego z warzywami w pachnącej skorupce z liści buraków bez wątpienia spodoba się wielu wspaniałym smakom! Smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Liście buraka - 12   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy