skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gołąbki z liści buraków? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami do przygotowania pachnących gołąbków w piekarniku z sosem śmietanowo-pomidorowym po turecku.
Krok 2:
Aby przygotować sos, weź patelnię i umieść ją na włączonym kuchence, a następnie wlej do niej dwie łyżki oleju roślinnego, a następnie włóż do niej drobno posiekaną jedną główkę cebuli, którą wymieszaj i smaż na dużym ogniu kuchenki.
Krok 3:
Rozłóż jedną marchewkę startą na grubej tarce na patelni, a następnie wymieszaj i usmaż warzywa na dużym ogniu kuchenki.
Krok 4:
Włóż sześćset gramów mielonego mięsa, dwieście gramów gotowanego ryżu do głębokiej miski, a następnie wlej do niej sól, zirę, kolendrę, chmiel-suneli i mieszankę mielonej czerni z czerwoną papryką do smaku.
Krok 5:
Włóż połowę smażonej cebuli z marchewką z patelni do wspólnej miski.
Krok 6:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce i odstaw ugotowane mięso mielone na dwadzieścia minut.
Krok 7:
Rozłóż na patelni z pozostałą marchewką i cebulą jeden pomidor, który pokroisz w małą kostkę i jedną paprykę, którą pokroisz w dość cienkie pierścienie.
Krok 8:
Dodaj na patelnię dwa ząbki czosnku, które przepuść przez prasę, do smaku sól i pieprz, następnie wymieszaj wszystkie składniki i kontynuuj duszenie warzyw przez kolejne dwie minuty.
Krok 9:
Rozłóż sto pięćdziesiąt gramów kwaśnej śmietany, sto gramów sosu pomidorowego na patelni i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 10:
Wlej sto mililitrów przegotowanej wody na patelnię i ponownie wymieszaj wszystkie składniki, a następnie przykryj patelnię pokrywką i kontynuuj gotowanie sosu przez około siedem minut na małym ogniu kuchenki.
Krok 11:
Rozłóż na przemian wcześniej dobrze umyte liście buraków na desce do krojenia wewnętrzną stroną do góry i lekko pobij rdzeń, a następnie odetnij ich ogony.
Krok 12:
Rozłóż jedną pełną łyżkę gotowanego mięsa mielonego na każdym liściu buraka.
Krok 13:
Zawiń liście nadziewane mięsem mielonym w ciasne bułki, a następnie dobrze Schowaj brzegi liści i uformuj gołąbki.
Krok 14:
Ułóż uformowane gołąbki na blasze do pieczenia i zalej przygotowanym dressingiem na wierzchu, a następnie umieść blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do dwustu stopni i piecz gołąbki przez godzinę.
Krok 15:
Po upływie czasu wyjmij blachę do pieczenia z gotowanymi gołąbkami z piekarnika i ułóż je na porcjowanych talerzach.
Krok 16:
Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
zwracamy uwagę na dość prosty i szybki przepis na nienagannie smaczne i zaskakująco soczyste gołąbki pieczone w piekarniku z mielonego mięsa owiniętego cienkimi liśćmi buraka, które są idealne na obiad lub lunch! Pieczone w piekarniku pachnące i niezwykle delikatne gołąbki mięsne z dowolnego mięsa mielonego z warzywami w pachnącej skorupce z liści buraków bez wątpienia spodoba się wielu wspaniałym smakom! Smacznego!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Liście buraka - 12 kcal/100g
- Ryż na parze - 123 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g