bakłażan w adjika na zimę

doskonała przekąska warzywna dla prawdziwych smakoszy! Bakłażan w adjika to niesamowita wersja słodko-kwaśnej sałatki warzywnej na zimę. Otwórz słoik na smażone ziemniaki, mięso lub po prostu jako niezależne danie w Zimowy wieczór. Zachwyć siebie i swoich bliskich niezrównanym smakiem!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 58 % 7 g
61 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak przygotować bakłażana w adjika na zimę? Przygotuj wszystkie produkty wymienione na liście przepisów. Warzywa najlepiej stosować sezonowo, wtedy gotowe bakłażany okażą się szczególnie smaczne i pachnące. Warzywa umyć i osuszyć serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój bakłażany w plasterki o szerokości 0,7-1 cm. Wlej niebieską sól (dosłownie 1 łyżka. L. bez zjeżdżalni), wymieszaj, aby kryształy były równomiernie rozmieszczone we wszystkich okręgach i pozostaw w ten sposób na 10-20 minut. Sól wyciągnie gorycz z bakłażana. Są takie odmiany bakłażana, które nie są gorzkie, w tym przypadku nie należy ich posypywać solą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Paprykę przekrój na pół i usuń rdzeń z nasionami i białe smugi, jeśli są dostępne.Pokrój pomidory na dwie lub cztery części. Obierz czosnek. Dostosuj ilość czosnku do swoich upodobań, jego ilość można zwiększyć lub odwrotnie zmniejszyć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przełóż pomidory przez maszynkę do mięsa lub uderz blenderem w jednorodne puree. Wyślij masę pomidorową do rondla lub dużej filiżanki. Dodaj posiekany czosnek, liście laurowe i ziarna pieprzu. Jeśli używasz chili, dodaj je w tym momencie. Umieść wszystko na kuchence, zagotuj, a następnie zmniejsz płomień i gotuj pomidory przez około 20 minut. Pamiętaj, aby mieszać, aby nic się nie przypaliło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie pokrój paprykę w cienkie paski lub pióra.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie opłucz bakłażany w zimnej wodzie, aby spłukać całą sól. Wyciśnij koła z nadmiaru wody i wyślij do miski na pomidory. Następnie dodaj paprykę, cukier, olej roślinny i sól. Zwiększ ogień.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko dokładnie wymieszaj. Po ponownym zagotowaniu lekko zmniejsz kuchenkę i gotuj warzywa przez około 30-40 minut. Upewnij się, że masa się nie pali, okresowo mieszaj bakłażany. Wlej ocet i pozostaw na kolejne 1-2 minuty. Spróbuj gotowej sałatki z solą i cukrem, w razie potrzeby dodaj brakujący składnik.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż bakłażany w adjika w sterylnych słoikach, Zamknij sterylizowanymi pokrywkami. Odwróć obrabiany przedmiot do góry nogami, zawiń go ciepłym kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pyszne bakłażany w adjika są gotowe na zimę!

z podanej liczby składników wyszły mi dwa słoiki po 700 ml. i mały wazon do próby. 

przechowuj słoiki z półfabrykatem w chłodnym, ciemnym miejscu. 

smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy