skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak przygotować bakłażana w adjika na zimę? Przygotuj wszystkie produkty wymienione na liście przepisów. Warzywa najlepiej stosować sezonowo, wtedy gotowe bakłażany okażą się szczególnie smaczne i pachnące. Warzywa umyć i osuszyć serwetkami.
Krok 2:
Pokrój bakłażany w plasterki o szerokości 0,7-1 cm. Wlej niebieską sól (dosłownie 1 łyżka. L. bez zjeżdżalni), wymieszaj, aby kryształy były równomiernie rozmieszczone we wszystkich okręgach i pozostaw w ten sposób na 10-20 minut. Sól wyciągnie gorycz z bakłażana. Są takie odmiany bakłażana, które nie są gorzkie, w tym przypadku nie należy ich posypywać solą.
Krok 3:
Paprykę przekrój na pół i usuń rdzeń z nasionami i białe smugi, jeśli są dostępne.Pokrój pomidory na dwie lub cztery części. Obierz czosnek. Dostosuj ilość czosnku do swoich upodobań, jego ilość można zwiększyć lub odwrotnie zmniejszyć.
Krok 4:
Przełóż pomidory przez maszynkę do mięsa lub uderz blenderem w jednorodne puree. Wyślij masę pomidorową do rondla lub dużej filiżanki. Dodaj posiekany czosnek, liście laurowe i ziarna pieprzu. Jeśli używasz chili, dodaj je w tym momencie. Umieść wszystko na kuchence, zagotuj, a następnie zmniejsz płomień i gotuj pomidory przez około 20 minut. Pamiętaj, aby mieszać, aby nic się nie przypaliło.
Krok 5:
W tym czasie pokrój paprykę w cienkie paski lub pióra.
Krok 6:
Dokładnie opłucz bakłażany w zimnej wodzie, aby spłukać całą sól. Wyciśnij koła z nadmiaru wody i wyślij do miski na pomidory. Następnie dodaj paprykę, cukier, olej roślinny i sól. Zwiększ ogień.
Krok 7:
Wszystko dokładnie wymieszaj. Po ponownym zagotowaniu lekko zmniejsz kuchenkę i gotuj warzywa przez około 30-40 minut. Upewnij się, że masa się nie pali, okresowo mieszaj bakłażany. Wlej ocet i pozostaw na kolejne 1-2 minuty. Spróbuj gotowej sałatki z solą i cukrem, w razie potrzeby dodaj brakujący składnik.
Krok 8:
Ułóż bakłażany w adjika w sterylnych słoikach, Zamknij sterylizowanymi pokrywkami. Odwróć obrabiany przedmiot do góry nogami, zawiń go ciepłym kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 9:
Pyszne bakłażany w adjika są gotowe na zimę!
z podanej liczby składników wyszły mi dwa słoiki po 700 ml. i mały wazon do próby.
przechowuj słoiki z półfabrykatem w chłodnym, ciemnym miejscu.
smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g