wieprzowina z bakłażanem na patelni

soczyste, nieporównywalnie smaczne mięso w gęstym sosie warzywnym! Wieprzowina z bakłażanem na patelni to świetna opcja na rodzinne codzienne menu. Obfite, aromatyczne danie można podawać ze świeżą sałatką lub podawać jako dodatek do gotowanej gryki, ryżu, makaronu, ziemniaków.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 8 g
tłuszcze 58 % 15 g
węglowodany 12 % 3 g
171 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić wieprzowinę z bakłażanem na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty, które są wskazane w przepisie. Której części tuszu do rzęs lepiej użyć? Szyja jest idealna do przepisu, ale możesz ugotować dowolną część zwierzęcia. Użyłam schabu bez kości. Opłucz kawałek mięsa w czystej wodzie i osusz papierowymi serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz marchewki, cebulę i czosnek. Umyj wszystkie warzywa. Paprykę przekrój na pół i usuń rdzeń z nasionami. Odetnij ogony z bakłażana.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój bakłażana na duże kawałki. Jeśli masz niebieską odmianę, która jest gorzka, przykryj bakłażany odrobiną soli, wymieszaj i pozostaw w ten sposób na 15-20 minut. Następnie opłucz kawałki w wodzie i osusz. Pominęłam ten krok. Paprykę pokroić w dużą kostkę. Jeśli weźmiesz paprykę w różnych kolorach, gotowe danie będzie wyglądać jasno i apetycznie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w cienkie plasterki i dowolnie posiekać czosnek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój wieprzowinę na kawałki mniej więcej tego samego rozmiaru. Nie powinieneś robić zbyt małych kawałków, wtedy mięso okaże się soczyste i delikatne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni z grubym dnem dobrze rozgrzej olej roślinny. Wyślij mięso do smażenia. Mieszając, gotuj na dużym ogniu, aż kawałki się zrumienią.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij cebulę, marchewkę i czosnek do mięsa. Mieszając od czasu do czasu, smaż wszystko razem przez około pięć minut. Cebula powinna stać się lekko przezroczysta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj bakłażany i paprykę do patelni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W wodzie mieszaj koncentrat pomidorowy, aż będzie gładki. Ilość wody może różnić się od podanej w przepisie w zależności od tego, ile płynu chcesz uzyskać w gotowym naczyniu. Sól i pieprz do smaku. Na tym etapie gotowania możesz dodać ulubione przyprawy i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj, po ugotowaniu zmniejsz płomień kuchenki do umiarkowanego i gotuj wieprzowinę pod zamkniętą pokrywką, aż będzie ugotowana.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Czasami otwórz pokrywkę i wszystko wymieszaj. Przygotowanie potrawy Zajęło mi około 50 minut. Posyp mięso drobno posiekanymi ziołami i zdejmij patelnię z ognia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowe! Podawaj na gorąco.

szarpaną wieprzowinę można podawać jako samodzielne danie lub podawać z ziemniakami i gotowanymi zbożami. 

smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy