skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić wieprzowinę z bakłażanem na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty, które są wskazane w przepisie. Której części tuszu do rzęs lepiej użyć? Szyja jest idealna do przepisu, ale możesz ugotować dowolną część zwierzęcia. Użyłam schabu bez kości. Opłucz kawałek mięsa w czystej wodzie i osusz papierowymi serwetkami.
Krok 2:
Obierz marchewki, cebulę i czosnek. Umyj wszystkie warzywa. Paprykę przekrój na pół i usuń rdzeń z nasionami. Odetnij ogony z bakłażana.
Krok 3:
Pokrój bakłażana na duże kawałki. Jeśli masz niebieską odmianę, która jest gorzka, przykryj bakłażany odrobiną soli, wymieszaj i pozostaw w ten sposób na 15-20 minut. Następnie opłucz kawałki w wodzie i osusz. Pominęłam ten krok. Paprykę pokroić w dużą kostkę. Jeśli weźmiesz paprykę w różnych kolorach, gotowe danie będzie wyglądać jasno i apetycznie.
Krok 4:
Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w cienkie plasterki i dowolnie posiekać czosnek.
Krok 5:
Pokrój wieprzowinę na kawałki mniej więcej tego samego rozmiaru. Nie powinieneś robić zbyt małych kawałków, wtedy mięso okaże się soczyste i delikatne.
Krok 6:
Na patelni z grubym dnem dobrze rozgrzej olej roślinny. Wyślij mięso do smażenia. Mieszając, gotuj na dużym ogniu, aż kawałki się zrumienią.
Krok 7:
Wyślij cebulę, marchewkę i czosnek do mięsa. Mieszając od czasu do czasu, smaż wszystko razem przez około pięć minut. Cebula powinna stać się lekko przezroczysta.
Krok 8:
Dodaj bakłażany i paprykę do patelni.
Krok 9:
W wodzie mieszaj koncentrat pomidorowy, aż będzie gładki. Ilość wody może różnić się od podanej w przepisie w zależności od tego, ile płynu chcesz uzyskać w gotowym naczyniu. Sól i pieprz do smaku. Na tym etapie gotowania możesz dodać ulubione przyprawy i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj, po ugotowaniu zmniejsz płomień kuchenki do umiarkowanego i gotuj wieprzowinę pod zamkniętą pokrywką, aż będzie ugotowana.
Krok 10:
Czasami otwórz pokrywkę i wszystko wymieszaj. Przygotowanie potrawy Zajęło mi około 50 minut. Posyp mięso drobno posiekanymi ziołami i zdejmij patelnię z ognia.
Krok 11:
Gotowe! Podawaj na gorąco.
szarpaną wieprzowinę można podawać jako samodzielne danie lub podawać z ziemniakami i gotowanymi zbożami.
smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g