skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić lecho z bakłażana i papryki z pomidorami na zimę? Przygotuj wszystkie składniki. Szczególnie smaczny preparat na zimę uzyskuje się z warzyw sezonowych. Dobrze umyj i osusz wszystkie warzywa.
Krok 2:
Zdejmij skórkę z pomidorów. Aby to zrobić, wykonaj nacięcie w kształcie krzyża na każdym pomidorze, jak na zdjęciu.
Krok 3:
Zalej pomidory wrzącą wodą i pozostaw w ten sposób na dwie do trzech minut.
Krok 4:
Następnie przenieś pomidory do zimnej wody. Z nagłej różnicy temperatur możliwe będzie łatwe i bez większego wysiłku usunięcie skóry.
Krok 5:
Przełóż pomidory przez maszynkę do mięsa lub zmiel blenderem. Jeśli nie masz blendera ani maszynki do mięsa, możesz użyć grubej tarki (w tym przypadku nie musisz usuwać skórki, pokrój każdego pomidora na 2 części i zetrzyj).
Krok 6:
Sterylizuj słoiki i pokrywki w dowolny sposób. Zwykle sterylizuję w piekarniku, wkładam czyste pokrywki i słoiki do zimnego piekarnika, ustawiam temperaturę na 180-190 stopni i odstawiam na 20-30 minut.
Krok 7:
Obierz marchewkę, cebulę i czosnek, odetnij ogony z bakłażana. Opłucz wszystkie warzywa pod zimną bieżącą wodą.
Krok 8:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce i pokrój cebule na cienkie półpierścienie.
Krok 9:
Paprykę przekrój na pół, usuń rdzeń z nasionami i łodygi. Pokrój każdy strąk w półpierścienie.
Krok 10:
Pokrój bakłażany na małe kostki lub średnie kawałki, jak na zdjęciu. Możesz najpierw obrać bakłażana (nie robię tego).
Krok 11:
Wlej olej roślinny do kotła lub dużej patelni, umieść na średnim ogniu i poczekaj, aż olej się rozgrzeje. Wolę gotować lecho w kotle, wydaje mi się, że bakłażany są bogatsze i smaczniejsze. Wyślij marchewkę i cebulę do smażenia, zmniejsz ogień. Okresowo mieszaj warzywa, aby się nie przypaliły, gotuj w ten sposób przez około 7 minut.
Krok 12:
Wyślij bakłażany, paprykę i pomidory do kotła.
Krok 13:
Następnie dodaj sól i cukier.
Krok 14:
Delikatnie wymieszaj wszystko, poczekaj, aż się zagotuje. Zmniejsz ogień do małego i gotuj warzywa na wolnym ogniu przez około 30 minut(ważne ! Lecho powinno stale lekko gotować, jeśli tak się nie stanie, dodaj ogień pod kotłem).
Krok 15:
Dodaj wcześniej posiekany czosnek do lecho. Można go zetrzeć na drobnej tarce lub przepuścić przez prasę. Jeśli nie podoba Ci się smak czosnku w gotowym naczyniu, całkowicie go wyklucz. Dodaj ocet i wszystko dobrze wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Spróbuj bakłażana, sprawdź, czy jest wystarczająco dużo soli, cukru i octu. Jeśli brakuje jakiegoś komponentu, dodaj go do swoich upodobań.
Krok 16:
Ułóż gotowe lecho w sterylnych słoikach i zwiń sterylnymi pokrywkami.
Krok 17:
Odwróć przedmiot do góry nogami i zawiń go ręcznikiem lub ciepłym kocem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej, a następnie włóż do piwnicy lub lodówki na dolnej półce w celu długotrwałego przechowywania.
Krok 18:
Urocza i bardzo smaczna przekąska jest gotowa!
z określonej liczby składników wychodzi około 2,7 litra. gotowy produkt (zależy od soczystości i odmiany pomidorów, czy używasz mięsistej papryki i jak bardzo odparujesz płyn pod koniec gotowania). Wyszło mi 2 litry, jedna 700 gramów (i trzy do pięciu łyżek pozostało do wypróbowania).
ocet, sól i cukier dostosuj do swoich upodobań. Podobała mi się kompozycja wskazana w przepisie na wszystkie 100 - ani zmniejszaj, ani dodawaj.
jeśli lubisz pikantne sałatki, dodaj chili w kroku 12 lub zmieloną ostrą paprykę w kroku 15.
w gotowym lecho w razie potrzeby dodaj drobno posiekane warzywa, takie jak: koperek, pietruszka lub kolendra. Wyślij świeże zioła do kotła wraz z czosnkiem i gotuj przez 10 minut. Warzywa dodadzą specjalnej nuty gotowej sałatce.
jeśli pod koniec gotowania masz zbyt płynne lecho (a to w dużej mierze zależy od odmiany i soczystości pomidorów), a następnie podgrzej kocioł na maksimum i odparuj odpowiednią ilość płynu, od czasu do czasu mieszając lecho. Możesz także użyć początkowo nieco więcej bakłażana i mniej pomidorów.
smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
jeśli dopiero zaczynasz konserwować, masz niewielkie doświadczenie w domowych przygotowaniach, lepiej być bezpiecznym i
sterylizuj słoiki z warzywami, nawet jeśli przepis mówi inaczej
. Gwarantuje to, że puszki nie puchną podczas procesu przechowywania, jeśli zrobiłeś coś złego, nie zgłosiłeś/nie przeniosłeś czegoś lub nie naruszyłeś technologii.
pamiętaj, że banki puchną częściej z jednego powodu:
tworzą w nich nadmiar gazów
. A te z kolei pojawiają się, ponieważ
są uwalniane przez mikroorganizmy uwięzione w obrabianym przedmiocie
.
w każdym razie,
wzdęcia puszek nie mają nic wspólnego z jakością przepisu, zgodnie z którym zostały już pomyślnie przygotowane.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal / 100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal / 100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g