skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy do przygotowania pysznych ziemniaków zraz z nadzieniem.
Krok 2:
Obierz jeden kilogram ziemniaków i włóż do rondla z przegotowaną wodą, a następnie dodaj sól do smaku i gotuj do miękkości.
Krok 3:
Wlej jedną lub dwie łyżki oleju roślinnego na patelnię, a następnie włóż do niej trzysta gramów gotowanego domowego mięsa mielonego.
Krok 4:
Smażyć mięso mielone na patelni na dużym ogniu kuchenki przez około dziesięć minut.
Krok 5:
Drobno posiekaj jedną lub dwie głowy cebuli, a następnie włóż ją na patelnię do mięsa mielonego i smaż, aż będzie przezroczysta.
Krok 6:
Pokrój dwieście pięćdziesiąt gramów grzybów na niezbyt małe kawałki według własnych upodobań.
Krok 7:
Rozłóż pokrojone grzyby na wspólnej patelni i wymieszaj.
Krok 8:
Dodaj sól, mieszankę papryki do smaku na patelnię i smaż przez około siedem minut.
Krok 9:
Po wymieszaniu wszystkich składników zmniejsz ogień kuchenki do minimum, a następnie przykryj patelnię pokrywką i kontynuuj gotowanie nadzienia przez kolejne cztery minuty.
Krok 10:
Spuść wodę z garnka z gotowanymi ziemniakami i przykryj pokrywką, odstaw na około trzy minuty.
Krok 11:
Przenieś przygotowane nadzienie z patelni do miski i ostudź.
Krok 12:
Dokładnie ugniataj ugotowane ziemniaki w rondlu.
Krok 13:
Dodaj dwie łyżki oleju roślinnego do garnka z ziemniakami.
Krok 14:
Rozbij i dodaj jedno jajko kurze do garnka.
Krok 15:
Wlej mieszankę czarnej i czerwonej papryki z gałką muszkatołową do wspólnego rondla do smaku.
Krok 16:
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w rondlu.
Krok 17:
Przesiać do garnka z ziemniakami w dwóch dawkach około stu siedemdziesięciu gramów mąki.
Krok 18:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w rondlu.
Krok 19:
Po uprzednim zwilżeniu rąk w wodzie bierzemy wymaganą ilość pokruszonych ziemniaków na dłoń i formujemy z niej ciasto o pożądanym rozmiarze.
Krok 20:
Rozłóż wymaganą ilość nadzienia na każdym placku ziemniaczanym.
Krok 21:
Jakościowo zbieramy krawędzie każdego ciasta z nadzieniem i tworzymy zrazy o pożądanym rozmiarze.
Krok 22:
Uformowane zrazy układamy na patelni z dodatkiem oleju roślinnego i smażymy na złoty kolor z każdej strony na średnim ogniu pieca.
Krok 23:
Aby przygotować sos, włóż trzy łyżki kwaśnej śmietany do miski i dodaj dwa ząbki czosnku przepuszczone przez prasę.
Krok 24:
Włóż drobno posiekaną natkę pietruszki, koperek, kolendrę do miski ze śmietaną i dodaj sól do smaku.
Krok 25:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Krok 26:
Ugotowane zrazy układamy na talerzu, na wierzchu dodajemy wymaganą ilość przygotowanego sosu śmietanowego i dekorujemy gałązkami pietruszki.
Krok 27:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
zrazy ziemniaczane z mięsem i grzybami cóż, bardzo prosty przepis przynajmniej na obiad przynajmniej na lunch! Rumiane, chrupiące, soczyste, nadziewane, ziemniaczane zrazy z mięsem-prosty i pyszny przepis! Czy Twoi goście są już na wyciągnięcie ręki, a Lodówka nie ma smakołyków? Radzę zrobić mięsne zrazy ziemniaczane z delikatnego puree i pożywnego mięsa mielonego, które zaskakują wyrafinowanym smakiem i niezrównanym wyrafinowanym aromatem. Są prawie jak kotlety. Przepis na ziemniaki zraz z soczystymi grzybami to popularne i poszukiwane potrawy. Wypełnienie takich zraz jest proste i niedrogie. Zobacz, jak zrobić pyszne zrazy z dietetycznym jajkiem! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g