zrazy ziemniaczane z mięsem mielonym i pieczarkami

Łatwe do przygotowania danie na obiad lub lunch! Doskonały przepis na przygotowanie soczystych pożywnych ziemniaków zraz z mięsem mielonym, grzybami i sosem śmietanowym, które z pewnością przypadną do gustu wielu i mile zaskoczą ich wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 34 % 10 g
węglowodany 52 % 15 g
165 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy do przygotowania pysznych ziemniaków zraz z nadzieniem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz jeden kilogram ziemniaków i włóż do rondla z przegotowaną wodą, a następnie dodaj sól do smaku i gotuj do miękkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej jedną lub dwie łyżki oleju roślinnego na patelnię, a następnie włóż do niej trzysta gramów gotowanego domowego mięsa mielonego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smażyć mięso mielone na patelni na dużym ogniu kuchenki przez około dziesięć minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj jedną lub dwie głowy cebuli, a następnie włóż ją na patelnię do mięsa mielonego i smaż, aż będzie przezroczysta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój dwieście pięćdziesiąt gramów grzybów na niezbyt małe kawałki według własnych upodobań.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż pokrojone grzyby na wspólnej patelni i wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj sól, mieszankę papryki do smaku na patelnię i smaż przez około siedem minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po wymieszaniu wszystkich składników zmniejsz ogień kuchenki do minimum, a następnie przykryj patelnię pokrywką i kontynuuj gotowanie nadzienia przez kolejne cztery minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Spuść wodę z garnka z gotowanymi ziemniakami i przykryj pokrywką, odstaw na około trzy minuty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś przygotowane nadzienie z patelni do miski i ostudź.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dokładnie ugniataj ugotowane ziemniaki w rondlu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj dwie łyżki oleju roślinnego do garnka z ziemniakami.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozbij i dodaj jedno jajko kurze do garnka.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlej mieszankę czarnej i czerwonej papryki z gałką muszkatołową do wspólnego rondla do smaku.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w rondlu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przesiać do garnka z ziemniakami w dwóch dawkach około stu siedemdziesięciu gramów mąki.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w rondlu.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Po uprzednim zwilżeniu rąk w wodzie bierzemy wymaganą ilość pokruszonych ziemniaków na dłoń i formujemy z niej ciasto o pożądanym rozmiarze.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Rozłóż wymaganą ilość nadzienia na każdym placku ziemniaczanym.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Jakościowo zbieramy krawędzie każdego ciasta z nadzieniem i tworzymy zrazy o pożądanym rozmiarze.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Uformowane zrazy układamy na patelni z dodatkiem oleju roślinnego i smażymy na złoty kolor z każdej strony na średnim ogniu pieca.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Aby przygotować sos, włóż trzy łyżki kwaśnej śmietany do miski i dodaj dwa ząbki czosnku przepuszczone przez prasę.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Włóż drobno posiekaną natkę pietruszki, koperek, kolendrę do miski ze śmietaną i dodaj sól do smaku.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Ugotowane zrazy układamy na talerzu, na wierzchu dodajemy wymaganą ilość przygotowanego sosu śmietanowego i dekorujemy gałązkami pietruszki.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

zrazy ziemniaczane z mięsem i grzybami cóż, bardzo prosty przepis przynajmniej na obiad przynajmniej na lunch! Rumiane, chrupiące, soczyste, nadziewane, ziemniaczane zrazy z mięsem-prosty i pyszny przepis! Czy Twoi goście są już na wyciągnięcie ręki, a Lodówka nie ma smakołyków? Radzę zrobić mięsne zrazy ziemniaczane z delikatnego puree i pożywnego mięsa mielonego, które zaskakują wyrafinowanym smakiem i niezrównanym wyrafinowanym aromatem. Są prawie jak kotlety. Przepis na ziemniaki zraz z soczystymi grzybami to popularne i poszukiwane potrawy. Wypełnienie takich zraz jest proste i niedrogie. Zobacz, jak zrobić pyszne zrazy z dietetycznym jajkiem! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy