Fricase wieprzowe z grzybami

Przygotuj idealne mięso z warzywami! Pyszne i piękne! Fricase z wieprzowiną i pieczarkami to doskonała wersja dania mięsnego, tak wykwintnego i przytulnego. Delikatną wieprzowinę uzupełnia smak grzybów, warzyw i wspaniały kremowy sos, który zmiękcza konsystencję i nadaje potrawie wyjątkowy urok.
ZorianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 8 g
tłuszcze 31 % 5 g
węglowodany 19 % 3 g
95 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

najlepszą częścią wieprzowiny, która jest powszechnie używana do frykasów, jest polędwica, ale może nie być tania. Jeśli nie ma polędwicy, zastępujemy ją zwykłą miazgą, uwalniając ją od folii i niepotrzebnych warstw.

myjemy mięso, suszymy i kroimy na porcje. Dopraw solą, mielonym pieprzem, wymieszaj, lekko pocierając każdy kawałek. Do smażenia nie możemy używać patelni, natychmiast bierzemy patelnię z grubym dnem, w której odbędzie się cały proces.

dodaj masło do rondla, rozpuść i załaduj mięso. Ciągle mieszając, smaż na złoty kolor i przenieś na talerz.

podczas smażenia mięsa obierz, umyj i wysusz warzywa. Pokrój warzywa w drobną kostkę, przeciąż warzywa na patelni, wymieszaj, aby zeskrobać kawałki z DNA, które dodadzą smaku i aromatu sosowi. Smaż warzywa na złoty kolor, wymieszaj, aby się nie przypaliły.

grzyby może wziąć każdy. Aby uzyskać bardziej wyraźny smak i aromat, używamy drewna. Aby uniknąć kłopotów z ich poszukiwaniem, możemy po prostu kupić pieczarki. Grzyby myjemy, suszymy i kroimy na ćwiartki. Nie małe, kawałki powinny być duże. Dodaj grzyby do rondla, gotuj przez około 5 minut.

gdy grzyby oddają wystarczającą ilość płynu, dodaj mąkę i natychmiast dobrze wymieszaj, aby nie powstały grudki. Gotuj, aż zgęstnieje, dodaj wino, zagotuj na dużym ogniu, wlej bulion. Na wszystkich etapach nie zapomnij dobrze wymieszać zawartości rondla.

natychmiast po ugotowaniu bulionu dodaj mięso i liść laurowy. Drobno posiekaj pietruszkę, a także dodaj do rondla. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.

ubij śmietanę z żółtkami, dodaj do rondla. Wlej sok z cytryny, oliwę z oliwek do prawie gotowego dania. Posypać dla urody i podkreślenia smaku suchymi przyprawami, na przykład świeżo zmielonym czarnym pieprzem. To jest opcjonalne. Możesz również ozdobić gotowe danie świeżymi ziołami. Doprowadzić do wrzenia, wyłączyć i podawać na gorąco z ulubionym dodatkiem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal / 100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal / 100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 142   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy