pieczona dynia z ryżem w piekarniku

Przygotuj pyszne i oryginalne danie-krewni to docenią! Pieczona dynia z ryżem w piekarniku to obfite i smaczne, a jednocześnie oryginalne danie, które można przygotować zarówno na rodzinny obiad, jak i na stole dla gości. Wygląda niecodziennie i efektownie, smakuje znakomicie. Wszyscy na pewno będą zachwyceni!
morkofkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 3 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 57 % 12 g
111 kcal
IG: 8 / 67 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Włącz piekarnik do 190 stopni. Przygotowujemy naczynie do pieczenia (możesz użyć zwykłej żeliwnej patelni). Podczas podgrzewania piekarnika kontynuujemy gotowanie, aby nie tracić czasu.

2. Myjemy dynię, a następnie suszymy papierowymi ręcznikami kuchennymi. Odetnij pokrywkę dyni, oczyść wszystkie nasiona. Dynia powinna zrobić głęboką miskę-garnek do pieczenia ryżu.

3. Rozpuść masło w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej (tryb rozmrażania żywności jest dobry, aby masło nie było zbyt gorące). Czekamy, aż olej trochę ostygnie, a następnie mieszamy go z solą i czarnym pieprzem i wcieramy wnętrze dyni i pokrywkę z tyłu tą mieszanką.

4. Następnie na blasze do pieczenia kładziemy dynię do góry nogami, pokrywkę kładziemy cięciem w dół. Wyjmujemy blachę do pieczenia w piekarniku na 35 minut. Podczas pieczenia dyni przygotowujemy nadzienie.

5. Moja papryka, po czym wycinamy łodygę, obieramy paprykę z nasion. Myjemy marchewki, obieramy je. Po marchewce i papryce kroimy w drobną kostkę. Obierz cebulę, a także pokrój ją w małe kostki. Dokładnie spłucz rodzynki pod bieżącą wodą, a następnie namocz je w filiżance przez 5 minut, a następnie spuść wodę.

6. Stawiamy patelnię na średnim ogniu, wkładamy do niej masło i czekamy, aż się rozpuści. Następnie włóż cebulę na patelnię, smaż na oleju przez 3-4 minuty. Po dodaniu marchewki i papryki gotujemy wszystko razem przez kolejne 3-4 minuty - do miękkości. Następnie rozłóż mięso mielone, smaż jeszcze przez 2-3 minuty. W procesie doprawiamy wszystko solą i przyprawami.

7. Opłucz ryż, włóż go na patelnię, dobrze wymieszaj. Wlej tam wodę, włóż rodzynki. Zmniejsz ogień do minimum, gotuj wszystko razem przez kolejne 10 minut.

8. Wyjmij dynię i pokrywkę z piekarnika, Odwróć dynię i umieść w naczyniu do pieczenia (patelni). Wypełniamy dynię nadzieniem, przykrywamy pokrywką, owijamy folią. Piecz dynię w tej formie przez 20-25 minut.

gotową dynię podajemy na gorąco!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal / 100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy