skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik do 190 stopni. Przygotowujemy naczynie do pieczenia (możesz użyć zwykłej żeliwnej patelni). Podczas podgrzewania piekarnika kontynuujemy gotowanie, aby nie tracić czasu.
2. Myjemy dynię, a następnie suszymy papierowymi ręcznikami kuchennymi. Odetnij pokrywkę dyni, oczyść wszystkie nasiona. Dynia powinna zrobić głęboką miskę-garnek do pieczenia ryżu.
3. Rozpuść masło w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej (tryb rozmrażania żywności jest dobry, aby masło nie było zbyt gorące). Czekamy, aż olej trochę ostygnie, a następnie mieszamy go z solą i czarnym pieprzem i wcieramy wnętrze dyni i pokrywkę z tyłu tą mieszanką.
4. Następnie na blasze do pieczenia kładziemy dynię do góry nogami, pokrywkę kładziemy cięciem w dół. Wyjmujemy blachę do pieczenia w piekarniku na 35 minut. Podczas pieczenia dyni przygotowujemy nadzienie.
5. Moja papryka, po czym wycinamy łodygę, obieramy paprykę z nasion. Myjemy marchewki, obieramy je. Po marchewce i papryce kroimy w drobną kostkę. Obierz cebulę, a także pokrój ją w małe kostki. Dokładnie spłucz rodzynki pod bieżącą wodą, a następnie namocz je w filiżance przez 5 minut, a następnie spuść wodę.
6. Stawiamy patelnię na średnim ogniu, wkładamy do niej masło i czekamy, aż się rozpuści. Następnie włóż cebulę na patelnię, smaż na oleju przez 3-4 minuty. Po dodaniu marchewki i papryki gotujemy wszystko razem przez kolejne 3-4 minuty - do miękkości. Następnie rozłóż mięso mielone, smaż jeszcze przez 2-3 minuty. W procesie doprawiamy wszystko solą i przyprawami.
7. Opłucz ryż, włóż go na patelnię, dobrze wymieszaj. Wlej tam wodę, włóż rodzynki. Zmniejsz ogień do minimum, gotuj wszystko razem przez kolejne 10 minut.
8. Wyjmij dynię i pokrywkę z piekarnika, Odwróć dynię i umieść w naczyniu do pieczenia (patelni). Wypełniamy dynię nadzieniem, przykrywamy pokrywką, owijamy folią. Piecz dynię w tej formie przez 20-25 minut.
gotową dynię podajemy na gorąco!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal / 100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g