skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zaparz 3 torebki herbaty w szklance wrzącej wody i pozostaw na 20 minut. Umyj gromadnik, odetnij głowy i usuń cienkie jelito z głową. Jeśli ryba z kawiorem, nie musisz usuwać kawioru.
Krok 2:
Umyj łuski cebuli, połóż je na dnie patelni, dodaj liście laurowe, pieprz, czosnek, pokrój na talerze. Połóż rybę z brzuchami na wierzchu w gęstych rzędach. Pokruszyć kostkę bulionową i lekko posolić. Następnie wlej prawie schłodzony napar, olej roślinny i płynny dym na patelnię. Ryby powinny być wypełnione płynem do około połowy lub nieco wyżej.
Krok 3:
Przykryj patelnię pokrywką, umieść na najwyższym ogniu. Gdy tylko pojawią się pierwsze oznaki wrzenia, zmniejsz ogień do najmniejszego i pozostaw na 50 minut. Zdejmij pokrywkę i ponownie dodaj ciepło do najsilniejszej minuty przez 3-4, aby nadmiar wody wyparował.
Krok 4:
Schłodzić, aby przenieść do słoika do przechowywania. Wlać resztki płynu z patelni. Przechowywać w lodówce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czarna herbata - 0 kcal/100g
- Płynny dym - 0 kcal/100g
- Gromadnik - 113 kcal/100g
- Kostka bulionowa - 40 kcal/100g
- Skórka cebuli - 0 kcal/100g