domowe szproty gromadnika z płynnym dymem

wynik przekroczy wszelkie oczekiwania! Zaskakująco pyszne szproty! Szproty są znacznie smaczniejsze niż szproty sklepowe!
katiuszka-sernikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 9 g
tłuszcze 60 % 15 g
węglowodany 4 % 1 g
168 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zaparz 3 torebki herbaty w szklance wrzącej wody i pozostaw na 20 minut. Umyj gromadnik, odetnij głowy i usuń cienkie jelito z głową. Jeśli ryba z kawiorem, nie musisz usuwać kawioru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj łuski cebuli, połóż je na dnie patelni, dodaj liście laurowe, pieprz, czosnek, pokrój na talerze. Połóż rybę z brzuchami na wierzchu w gęstych rzędach. Pokruszyć kostkę bulionową i lekko posolić. Następnie wlej prawie schłodzony napar, olej roślinny i płynny dym na patelnię. Ryby powinny być wypełnione płynem do około połowy lub nieco wyżej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przykryj patelnię pokrywką, umieść na najwyższym ogniu. Gdy tylko pojawią się pierwsze oznaki wrzenia, zmniejsz ogień do najmniejszego i pozostaw na 50 minut. Zdejmij pokrywkę i ponownie dodaj ciepło do najsilniejszej minuty przez 3-4, aby nadmiar wody wyparował.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Schłodzić, aby przenieść do słoika do przechowywania. Wlać resztki płynu z patelni. Przechowywać w lodówce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czarna herbata - 0   kcal/100g
  • Płynny dym - 0   kcal/100g
  • Gromadnik - 113   kcal/100g
  • Kostka bulionowa - 40   kcal/100g
  • Skórka cebuli - 0   kcal/100g

Podobne przepisy