świąteczna babeczka z orzechami

tradycyjne europejskie wypieki na jasne święta! Świąteczna babeczka z orzechami to pyszne, piękne i przytulne wypieki, które wypełniają dom aromatem i ciepłem. Taka babeczka, upieczona własnymi rękami, a nawet z pomocą bliskich, stanie się nie tylko ozdobą świątecznego stołu, ale także prawdziwym symbolem rodzinnych wakacji. Zaletą tego przepisu jest to, że ciasto jest przygotowywane prosto i wystarczająco szybko, dojrzewanie nie zajmuje dużo czasu. Z tym wszystkim wynik jest doskonały!
pegamaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 20 % 13 g
węglowodany 71 % 47 g
324 kcal
IG: 2 / 46 / 52

metoda gotowania

czas gotowania: 16 h 30 min

1. Włącz piekarnik do 150 stopni Celsjusza, a w tym czasie zaczynamy gotować. Przygotowujemy głęboki Okrągły kształt o średnicy 22 cm, smarujemy go kawałkiem zmiękczonego masła. Po wyłożeniu formy (podstawy i ścian) papierem do pieczenia, trzema warstwami. Zapewni to gotowej babeczce piękny kolor.

2. W dużym rondlu łączymy suszone owoce, które najpierw należy namoczyć przez 10 minut w ciepłej wodzie, a następnie osuszyć ręcznikami papierowymi. Dodaj kandyzowane owoce do suszonych owoców, drobno startą skórkę pomarańczową, wlej sok pomarańczowy. Umieść patelnię na średnim ogniu i gotuj przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie zdejmij patelnię z ognia i pozwól jej zawartości ostygnąć przez pół godziny. Następnie wlej brandy do rondla i wszystko wymieszaj.

3. Włóż masło o temperaturze pokojowej do tej samej patelni, dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Następnie przesiać mąkę samorosnącą i zwykłą mąkę bezpośrednio do rondla, wlać przyprawy i cukier granulowany. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż do całkowitego połączenia. Następnie wlej lekko ubite jaja kurze do mieszanki i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.

4. Ciasto rozprowadzamy w przygotowanej formie, nasmarowanej i pokrytej pergaminem. Wygładź powierzchnię przyszłego ciasta łyżką. Lekko uderzamy foremką z ciastem o stół, aby ciasto było gęstsze w formie. Migdały, lekko blanszowane i suszone, układamy na powierzchni ciasta, lekko je wciskając.

5. Formę z babeczką wkładamy do piekarnika, który dobrze się rozgrzał przez 3 godziny i 15 minut. Sprawdzamy pod koniec gotowania ciasta na suchym szpikulcu. Przebij ciastko drewnianym szpikulcem pośrodku. Jeśli szpikulec wyjdzie czysty i suchy, babeczka jest gotowa. Jeśli trochę ciasta przyklei się do szpikulca, ciasto potrzebuje więcej czasu na pieczenie. Jeśli ciasto jest zbyt mocno upieczone na wierzchu, a wnętrze nie jest jeszcze gotowe, przykryj je warstwą folii i kontynuuj pieczenie.

6. Gotowy tekst wyjmujemy z piekarnika i smarujemy na wierzchu dżemem morelowym. Przykryj ciasto folią, a następnie zawiń w duży ręcznik i pozostaw bezpośrednio w formie na noc. Następnego dnia kładziemy babeczkę na dużym, pięknym płaskim naczyniu i podajemy do stołu.

Wesołych Świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Suszone owoce - 250   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kandyzowane - 216   kcal/100g
  • Brandy - 225   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g

Podobne przepisy