skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik do 150 stopni Celsjusza, a w tym czasie zaczynamy gotować. Przygotowujemy głęboki Okrągły kształt o średnicy 22 cm, smarujemy go kawałkiem zmiękczonego masła. Po wyłożeniu formy (podstawy i ścian) papierem do pieczenia, trzema warstwami. Zapewni to gotowej babeczce piękny kolor.
2. W dużym rondlu łączymy suszone owoce, które najpierw należy namoczyć przez 10 minut w ciepłej wodzie, a następnie osuszyć ręcznikami papierowymi. Dodaj kandyzowane owoce do suszonych owoców, drobno startą skórkę pomarańczową, wlej sok pomarańczowy. Umieść patelnię na średnim ogniu i gotuj przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie zdejmij patelnię z ognia i pozwól jej zawartości ostygnąć przez pół godziny. Następnie wlej brandy do rondla i wszystko wymieszaj.
3. Włóż masło o temperaturze pokojowej do tej samej patelni, dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Następnie przesiać mąkę samorosnącą i zwykłą mąkę bezpośrednio do rondla, wlać przyprawy i cukier granulowany. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż do całkowitego połączenia. Następnie wlej lekko ubite jaja kurze do mieszanki i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Ciasto rozprowadzamy w przygotowanej formie, nasmarowanej i pokrytej pergaminem. Wygładź powierzchnię przyszłego ciasta łyżką. Lekko uderzamy foremką z ciastem o stół, aby ciasto było gęstsze w formie. Migdały, lekko blanszowane i suszone, układamy na powierzchni ciasta, lekko je wciskając.
5. Formę z babeczką wkładamy do piekarnika, który dobrze się rozgrzał przez 3 godziny i 15 minut. Sprawdzamy pod koniec gotowania ciasta na suchym szpikulcu. Przebij ciastko drewnianym szpikulcem pośrodku. Jeśli szpikulec wyjdzie czysty i suchy, babeczka jest gotowa. Jeśli trochę ciasta przyklei się do szpikulca, ciasto potrzebuje więcej czasu na pieczenie. Jeśli ciasto jest zbyt mocno upieczone na wierzchu, a wnętrze nie jest jeszcze gotowe, przykryj je warstwą folii i kontynuuj pieczenie.
6. Gotowy tekst wyjmujemy z piekarnika i smarujemy na wierzchu dżemem morelowym. Przykryj ciasto folią, a następnie zawiń w duży ręcznik i pozostaw bezpośrednio w formie na noc. Następnego dnia kładziemy babeczkę na dużym, pięknym płaskim naczyniu i podajemy do stołu.
Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Suszone owoce - 250 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kandyzowane - 216 kcal/100g
- Brandy - 225 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g