skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić prosty kawior z bakłażana na zimę, polizasz palce?
1. Wstępnie umyte bakłażany pokroić w kostkę, posypać solą i pozostawić na pół godziny, a następnie wycisnąć z wilgoci.
2. W tym czasie obierz cebulę, pokrój w kostkę. Obierz paprykę z nasion, również pokrój w kostkę. Obierz marchewki, zetrzyj je na grubej tarce. Pokrój pomidory w kostkę.
3. Smaż bakłażany przez 10 minut na połowie oleju roślinnego.
4. W drugiej połowie oleju podsmaż cebulę, marchewkę i paprykę (10 minut), dodaj pomidory, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut.
5. Wymieszaj zawartość dwóch patelni, sól, pieprz, dodaj cukier i koncentrat pomidorowy, wcześniej rozcieńczony wodą.
6. Umieść mieszaninę na minimalnym ogniu i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, dodaj posiekany czosnek na minutę przed końcem.
7. Umieść kawior w wysterylizowanych półlitrowych słoikach, przykryj pokrywkami.
8. Sterylizuj kawior przez 10-15 minut, dla których połóż ręcznik w dużym rondlu, połóż na nim słoiki z kawiorem, napełnij ramiona wodą, poczekaj, aż płyn się zagotuje i odliczaj czas.
9. Zwiń słoiki pokrywkami, Odwróć, przykryj kocem na jeden dzień.
udanych i smacznych półfabrykatów!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g