prosty kawior z bakłażana na zimę polizasz palce

pyszny Półfabrykat bez kropli octu! Przygotuj! Staram się robić półfabrykaty na zimę bez użycia octu - jest to bardziej przydatne i, jak mi się wydaje, smaczniejsze. A dzieci nie boją się dawać, oczywiście, nie maluchom, ale tym starszym. Spróbuj!
rachelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 41 % 7 g
węglowodany 53 % 9 g
94 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

jak zrobić prosty kawior z bakłażana na zimę, polizasz palce?

1. Wstępnie umyte bakłażany pokroić w kostkę, posypać solą i pozostawić na pół godziny, a następnie wycisnąć z wilgoci.

2. W tym czasie obierz cebulę, pokrój w kostkę. Obierz paprykę z nasion, również pokrój w kostkę. Obierz marchewki, zetrzyj je na grubej tarce. Pokrój pomidory w kostkę.

3. Smaż bakłażany przez 10 minut na połowie oleju roślinnego.

4. W drugiej połowie oleju podsmaż cebulę, marchewkę i paprykę (10 minut), dodaj pomidory, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut.

5. Wymieszaj zawartość dwóch patelni, sól, pieprz, dodaj cukier i koncentrat pomidorowy, wcześniej rozcieńczony wodą.

6. Umieść mieszaninę na minimalnym ogniu i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, dodaj posiekany czosnek na minutę przed końcem.

7. Umieść kawior w wysterylizowanych półlitrowych słoikach, przykryj pokrywkami.

8. Sterylizuj kawior przez 10-15 minut, dla których połóż ręcznik w dużym rondlu, połóż na nim słoiki z kawiorem, napełnij ramiona wodą, poczekaj, aż płyn się zagotuje i odliczaj czas.

9. Zwiń słoiki pokrywkami, Odwróć, przykryj kocem na jeden dzień.

udanych i smacznych półfabrykatów!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g

Podobne przepisy