lecho z sokiem pomidorowym na zimę

Prosta i pyszna przekąska warzywna na zimę! Chociaż Ojczyzną lecho są Węgry i przyszło do nas z kuchni węgierskiej, takie konserwy warzywne zakorzeniły się w naszym kraju i stały się ulubionym preparatem rosyjskich gospodyń domowych. Pomimo prostoty i dostępności składników w sezonie zbiorów na miejscu, uzyskuje się samowystarczalne smaczne i pikantne danie. Jest to aromatyczna i jasna przekąska warzywna, która może być doskonałą alternatywą dla świeżych warzyw w zimie, doskonale urozmaici i uzupełni menu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 33 % 6 g
węglowodany 61 % 11 g
97 kcal
IG: 45 / 0 / 55

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Sok pomidorowy można użyć gotowego ze sklepu lub samodzielnie przygotowanego ze świeżych pomidorów. Zrobienie go z pomidorów wcale nie jest trudne. Konieczne jest przygotowanie dobrze dojrzałych pomidorów do soku pomidorowego. Pomidory myjemy pod bieżącą wodą, zanurzamy na kilka minut we wrzącej wodzie, następnie w zimnej wodzie i ostrożnie obieramy skórkę nożem. Pokrój pomidory na kilka kawałków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przepuszczamy pomidory przez maszynę do mięsa lub mikserem, ugniatamy je, aż będą papkowate i uzyskamy jednorodną konsystencję mieszanki. Aby sok pomidorowy nie zawierał nasion, można go przecedzić przez sito. Jeśli pomidory są dobrze dojrzałe i miękkie, można je zmiażdżyć ręcznie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, pokrój w pierścienie lub połówki pierścieni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Świeże koperek i pietruszkę umyć, wysuszyć, odłożyć na durszlak lub rozłożyć na ręczniku papierowym. Pokrój warzywa na kawałki o długości około 2 centymetrów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj paprykę, pokrój na dwie połówki, Wytnij łodygę ze strąkiem nasion, Usuń białe przegrody. Pokrój miąższ papryki na połówki pierścieni lub kostki. Papryka powinna być świeża, zbierana tylko z łóżek i soczysta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj. Jeśli marchewki są młode, wystarczy je wytrzeć sztywną szczotką, nie trzeba ich czyścić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż wszystkie ugotowane warzywa i zioła do mieszanki pomidorów. Podpalamy, dodajemy sól, cukier i olej roślinny. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, ciągle mieszając, aby mieszanina nie przykleiła się i nie przypaliła do dna. Gdy mieszanina się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i gotuj lecho przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Następnie wlej ocet, wymieszaj. Ponownie zagotuj mieszaninę i natychmiast wyłącz ogień.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Z góry musisz spłukać i wysterylizować puszki na obrabiany przedmiot. Musisz umyć słoiki roztworem sody, aby usunąć cały brud i odtłuścić je. Sterylizuj słoiki w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku lub w inny wygodny sposób. Umyj pokrywki i zagotuj, pozwól im wyschnąć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Słoiki wypełniamy lecho do wieszaków. Zwijamy słoiki pokrywkami. Pozwól im ostygnąć do góry nogami, pod ciepłym kocem. Usuwamy przedmiot do przechowywania w spiżarni. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy