skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Sok pomidorowy można użyć gotowego ze sklepu lub samodzielnie przygotowanego ze świeżych pomidorów. Zrobienie go z pomidorów wcale nie jest trudne. Konieczne jest przygotowanie dobrze dojrzałych pomidorów do soku pomidorowego. Pomidory myjemy pod bieżącą wodą, zanurzamy na kilka minut we wrzącej wodzie, następnie w zimnej wodzie i ostrożnie obieramy skórkę nożem. Pokrój pomidory na kilka kawałków.
Krok 2:
Przepuszczamy pomidory przez maszynę do mięsa lub mikserem, ugniatamy je, aż będą papkowate i uzyskamy jednorodną konsystencję mieszanki. Aby sok pomidorowy nie zawierał nasion, można go przecedzić przez sito. Jeśli pomidory są dobrze dojrzałe i miękkie, można je zmiażdżyć ręcznie.
Krok 3:
Obierz cebulę, pokrój w pierścienie lub połówki pierścieni.
Krok 4:
Świeże koperek i pietruszkę umyć, wysuszyć, odłożyć na durszlak lub rozłożyć na ręczniku papierowym. Pokrój warzywa na kawałki o długości około 2 centymetrów.
Krok 5:
Umyj paprykę, pokrój na dwie połówki, Wytnij łodygę ze strąkiem nasion, Usuń białe przegrody. Pokrój miąższ papryki na połówki pierścieni lub kostki. Papryka powinna być świeża, zbierana tylko z łóżek i soczysta.
Krok 6:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj. Jeśli marchewki są młode, wystarczy je wytrzeć sztywną szczotką, nie trzeba ich czyścić.
Krok 7:
Włóż wszystkie ugotowane warzywa i zioła do mieszanki pomidorów. Podpalamy, dodajemy sól, cukier i olej roślinny. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, ciągle mieszając, aby mieszanina nie przykleiła się i nie przypaliła do dna. Gdy mieszanina się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i gotuj lecho przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Następnie wlej ocet, wymieszaj. Ponownie zagotuj mieszaninę i natychmiast wyłącz ogień.
Krok 8:
Z góry musisz spłukać i wysterylizować puszki na obrabiany przedmiot. Musisz umyć słoiki roztworem sody, aby usunąć cały brud i odtłuścić je. Sterylizuj słoiki w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku lub w inny wygodny sposób. Umyj pokrywki i zagotuj, pozwól im wyschnąć.
Krok 9:
Słoiki wypełniamy lecho do wieszaków. Zwijamy słoiki pokrywkami. Pozwól im ostygnąć do góry nogami, pod ciepłym kocem. Usuwamy przedmiot do przechowywania w spiżarni. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g