cukinia papryka marchewka na zimę

Prosty i smaczny zbiór warzyw na zimę! W sezonie żniwnym każda gospodyni stara się zrobić jak najwięcej zbiorów na zimę dla swojej rodziny. Im prostsze przepisy na takie puste miejsca, tym lepiej. Ponadto z reguły proste sałatki i przekąski są smaczniejsze i są bardzo poszukiwane. Przystawka z cukinii, papryki i marchwi jest lubiana przez wiele osób, więc zajmie należne jej miejsce nawet na świątecznym stole.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 39 % 7 g
węglowodany 56 % 10 g
107 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do tego przedmiotu. Jesienią, w sezonie zbiorów, kiedy warzywa są bardzo tanie, nawet jeśli nie mają własnej działki, taki zbiór na zimę będzie kosztował prawie grosz. A zimą będzie znaczącą pomocą na stole.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Lepiej jest używać cukinii młodych, których skóra jest delikatna i miękka, a miąższ z nasionami praktycznie nie istnieje. Dzięki temu przystawka będzie nie tylko łatwa i szybka w przygotowaniu, ponieważ nie będzie potrzeby obierania cukinii, ale także smaczniejsza.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój nożem w małe kostki. Obierz czosnek i pokrój w kostkę lub talerze, posiekaj nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Moja papryka, Wytnij łodygę z nasionami. Pokrój paprykę w paski lub kostki, jak chcesz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Moje marchewki, czyścimy, jeśli marchewki są młode, świeże, wystarczy je pocierać sztywną szczotką bez zdejmowania skóry, co pozwoli zachować więcej witamin w warzywach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pomidory, usuń skórkę, zalej warzywa wrzącą wodą i przebij je blenderem lub przepuść przez maszynę do mięsa. Możesz użyć gotowej pasty pomidorowej lub przecieru pomidorowego, co skróci czas gotowania, ale ze świeżymi pomidorami będzie smaczniejszy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej masę pomidorową na patelnię. Dodaj cukier, sól. Włącz ogień i zagotuj. Do pasty pomidorowej wysyłamy marchewkę, cebulę i cukinię. Dusić na średnim ogniu przez około 20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj paprykę, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj posiekany czosnek. Wlej olej roślinny, ocet. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie masę układamy w uprzednio umytych i wysterylizowanych słoikach. Pokrywamy słoiki pokrywkami, wkładamy je do garnka z wodą, na dnie którego kładzie się szmatkę, sterylizujemy na średnim ogniu przez około 15 minut słoiki o pojemności 0,5 litra. Pozwól im ostygnąć do góry nogami pod "futrem". Usuwamy przedmiot do przechowywania w chłodnej spiżarni. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy