skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do tego przedmiotu. Jesienią, w sezonie zbiorów, kiedy warzywa są bardzo tanie, nawet jeśli nie mają własnej działki, taki zbiór na zimę będzie kosztował prawie grosz. A zimą będzie znaczącą pomocą na stole.
Krok 2:
Lepiej jest używać cukinii młodych, których skóra jest delikatna i miękka, a miąższ z nasionami praktycznie nie istnieje. Dzięki temu przystawka będzie nie tylko łatwa i szybka w przygotowaniu, ponieważ nie będzie potrzeby obierania cukinii, ale także smaczniejsza.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój nożem w małe kostki. Obierz czosnek i pokrój w kostkę lub talerze, posiekaj nożem.
Krok 4:
Moja papryka, Wytnij łodygę z nasionami. Pokrój paprykę w paski lub kostki, jak chcesz.
Krok 5:
Moje marchewki, czyścimy, jeśli marchewki są młode, świeże, wystarczy je pocierać sztywną szczotką bez zdejmowania skóry, co pozwoli zachować więcej witamin w warzywach.
Krok 6:
Umyj pomidory, usuń skórkę, zalej warzywa wrzącą wodą i przebij je blenderem lub przepuść przez maszynę do mięsa. Możesz użyć gotowej pasty pomidorowej lub przecieru pomidorowego, co skróci czas gotowania, ale ze świeżymi pomidorami będzie smaczniejszy.
Krok 7:
Wlej masę pomidorową na patelnię. Dodaj cukier, sól. Włącz ogień i zagotuj. Do pasty pomidorowej wysyłamy marchewkę, cebulę i cukinię. Dusić na średnim ogniu przez około 20 minut.
Krok 8:
Dodaj paprykę, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.
Krok 9:
Dodaj posiekany czosnek. Wlej olej roślinny, ocet. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
Krok 10:
Następnie masę układamy w uprzednio umytych i wysterylizowanych słoikach. Pokrywamy słoiki pokrywkami, wkładamy je do garnka z wodą, na dnie którego kładzie się szmatkę, sterylizujemy na średnim ogniu przez około 15 minut słoiki o pojemności 0,5 litra. Pozwól im ostygnąć do góry nogami pod "futrem". Usuwamy przedmiot do przechowywania w chłodnej spiżarni. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g