adjika z buraków na zimę

oryginalny, niezwykły, pikantny, z prostych produktów! Adjika z buraków na zimę okazuje się jasna, smaczna i pachnąca. Słodycz warzyw i cukru ciekawie łączy się z pikantnością czosnku i chili. Przystawka doskonale nadaje się do mięsa, kurczaka i innych potraw. Spróbuj!
TestomaniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 2 g
tłuszcze 18 % 3 g
węglowodany 71 % 12 g
79 kcal
IG: 42 / 0 / 58

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić adjika z buraków na zimę? Przygotuj niezbędne produkty. Użyłem młodych świeżych warzyw, ich ilość została zmierzona na wadze kuchennej. Opłucz warzywa pod bieżącą zimną wodą, dobrze Wyczyść rośliny okopowe szczotką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz, umyj i wysusz marchewki i buraki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój marchewki i buraki na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj warzywa w dogodny dla siebie sposób – za pomocą grubej tarki, maszynki do mięsa lub robota kuchennego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść posiekane warzywa w głębokiej misce. Połącz je z solą, cukrem i olejem roślinnym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw na 10 minut, aby warzywa wypuściły sok. Jeśli twoje warzywa nie są wystarczająco soczyste, prawdopodobnie będziesz potrzebować trochę więcej pomidorów lub soku pomidorowego, niż mówi przepis.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W papryce usuń nasiona i szypułkę. Pokrój go na małe kawałki. Pokrój również pomidory.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zmiel paprykę i pomidory. Można to zrobić za pomocą maszynki do mięsa, tarki lub blendera. Zamiast pomidorów możesz wziąć 200 ml gotowego soku pomidorowego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obierz i umyj czosnek, odetnij ogon z ostrej papryki i usuń nasiona. Posiekaj czosnek nożem lub prasą, drobno posiekaj pieprz. Jego ostateczny smak będzie zależeć od ilości czosnku i pieprzu dodanego do Adjiki. Możesz dostosować ostrość swojej Adjiki, zmniejszając lub zwiększając ilość czosnku lub ostrej papryki według własnych upodobań.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś marchewki i buraki na głęboką patelnię, dodaj połowę porcji soku pomidorowego. Dusić na małym ogniu z pokrywką na patelni przez 20 minut. Okresowo mieszaj, w razie potrzeby stopniowo dodawaj sok pomidorowy, aby masa się nie przypaliła.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj posiekaną paprykę i pozostały sok pomidorowy. Dobrze wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj czosnek, liść laurowy i ostrą paprykę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dusić przez 30-40 minut z zamkniętą pokrywką na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa dobrze się ugotują, posmakuj Adjiki i w razie potrzeby dodaj sól lub pieprz. Następnie wlej esencję octu i wszystko dobrze wymieszaj. W razie potrzeby możesz zmielić gotową adżikę blenderem do całkowicie jednorodnej konsystencji, po wyjęciu z niej liścia laurowego.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Umyj słoiki i pamiętaj, aby wysterylizować je w dogodny dla siebie sposób (w kuchence mikrofalowej, piekarniku lub w garnku na kuchence). Włóż Adjikę do gorących słoików i zwiń pokrywki. Pozostaw Adjikę na stole, aż całkowicie ostygnie, a następnie umieść w chłodnym miejscu.

adjika z buraków na zimę okazuje się niesamowicie smaczna. Może być podawany jako sos do mięsa, używany do kanapek, a nawet jako sos do barszczu.

warto zauważyć, że smak gotowej Adjiki jest bardziej wyraźny po schłodzeniu, a jeszcze bardziej - po ustabilizowaniu się i zaparzeniu w ciągu dnia.

z podanej liczby produktów uzyskuje się około dwóch 1,5-litrowych słoików Adjiki.

smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na własnym smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal / 100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal / 100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g

Podobne przepisy