skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić adjika z buraków na zimę? Przygotuj niezbędne produkty. Użyłem młodych świeżych warzyw, ich ilość została zmierzona na wadze kuchennej. Opłucz warzywa pod bieżącą zimną wodą, dobrze Wyczyść rośliny okopowe szczotką.
Krok 2:
Obierz, umyj i wysusz marchewki i buraki.
Krok 3:
Pokrój marchewki i buraki na małe kawałki.
Krok 4:
Posiekaj warzywa w dogodny dla siebie sposób – za pomocą grubej tarki, maszynki do mięsa lub robota kuchennego.
Krok 5:
Umieść posiekane warzywa w głębokiej misce. Połącz je z solą, cukrem i olejem roślinnym.
Krok 6:
Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw na 10 minut, aby warzywa wypuściły sok. Jeśli twoje warzywa nie są wystarczająco soczyste, prawdopodobnie będziesz potrzebować trochę więcej pomidorów lub soku pomidorowego, niż mówi przepis.
Krok 7:
W papryce usuń nasiona i szypułkę. Pokrój go na małe kawałki. Pokrój również pomidory.
Krok 8:
Zmiel paprykę i pomidory. Można to zrobić za pomocą maszynki do mięsa, tarki lub blendera. Zamiast pomidorów możesz wziąć 200 ml gotowego soku pomidorowego.
Krok 9:
Obierz i umyj czosnek, odetnij ogon z ostrej papryki i usuń nasiona. Posiekaj czosnek nożem lub prasą, drobno posiekaj pieprz. Jego ostateczny smak będzie zależeć od ilości czosnku i pieprzu dodanego do Adjiki. Możesz dostosować ostrość swojej Adjiki, zmniejszając lub zwiększając ilość czosnku lub ostrej papryki według własnych upodobań.
Krok 10:
Przenieś marchewki i buraki na głęboką patelnię, dodaj połowę porcji soku pomidorowego. Dusić na małym ogniu z pokrywką na patelni przez 20 minut. Okresowo mieszaj, w razie potrzeby stopniowo dodawaj sok pomidorowy, aby masa się nie przypaliła.
Krok 11:
Dodaj posiekaną paprykę i pozostały sok pomidorowy. Dobrze wymieszaj.
Krok 12:
Dodaj czosnek, liść laurowy i ostrą paprykę.
Krok 13:
Dusić przez 30-40 minut z zamkniętą pokrywką na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa dobrze się ugotują, posmakuj Adjiki i w razie potrzeby dodaj sól lub pieprz. Następnie wlej esencję octu i wszystko dobrze wymieszaj. W razie potrzeby możesz zmielić gotową adżikę blenderem do całkowicie jednorodnej konsystencji, po wyjęciu z niej liścia laurowego.
Krok 14:
Umyj słoiki i pamiętaj, aby wysterylizować je w dogodny dla siebie sposób (w kuchence mikrofalowej, piekarniku lub w garnku na kuchence). Włóż Adjikę do gorących słoików i zwiń pokrywki. Pozostaw Adjikę na stole, aż całkowicie ostygnie, a następnie umieść w chłodnym miejscu.
adjika z buraków na zimę okazuje się niesamowicie smaczna. Może być podawany jako sos do mięsa, używany do kanapek, a nawet jako sos do barszczu.
warto zauważyć, że smak gotowej Adjiki jest bardziej wyraźny po schłodzeniu, a jeszcze bardziej - po ustabilizowaniu się i zaparzeniu w ciągu dnia.
z podanej liczby produktów uzyskuje się około dwóch 1,5-litrowych słoików Adjiki.
smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na własnym smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal / 100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal / 100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g