wołowina na Nowy Rok

pyszne, świąteczne, ale łatwe do przygotowania danie z wołowiny! Z reguły na stole noworocznym, oprócz różnych sałatek, gotuje się jeszcze gorętsze mięso. Aby nie denerwować symbolu roku, nie zaleca się umieszczania potraw z mięsa tego zwierzęcia na stole noworocznym. Dlatego w 2019 roku, w roku Świni, wołowina stała się częstym gościem na świątecznym stole. Istnieje ogromna liczba przepisów na Gotowanie różnych potraw z wołowiny. Przy odpowiednim wyborze i dobrym przygotowaniu tego produktu każde danie wołowe okaże się smaczne. Prosta, ale jednocześnie świąteczna i pyszna jest wołowina ze śliwkami. Nawet początkująca gospodyni poradzi sobie z tym przepisem, a przygotowanie tego dania nie zajmuje dużo czasu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 14 g
tłuszcze 40 % 17 g
węglowodany 26 % 11 g
253 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Mięso wołowe musi być świeże, lepiej wziąć młodą wołowinę. Możesz upiec wołowinę ze śliwkami, pozostawiając mięso w całości, zawijając je w rolkę i nadziewając suszonymi śliwkami. Ale przygotowanie tego dania zajmie dość dużo czasu, czego w przeddzień Sylwestra zawsze brakuje.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dlatego szybciej i łatwiej jest pokroić mięso na porcje, zgasić je na kuchence. Mięso myjemy i kroimy w kostkę, ponownie myjemy i pozwalamy wodzie dobrze spłynąć z mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie umyj suszone śliwki i gotuj na parze z gorącą wodą, aby się spuchły. Wystarczy 15 minut. Następnie spuść wodę i pokrój każdą suszoną śliwkę nożem na kilka części.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj orzechy włoskie, osusz je w kuchence mikrofalowej lub na kuchence na suchej patelni. Orzechy włoskie należy rozbić na małe kawałki. Możesz to zrobić za pomocą zwykłego wałka do ciasta, wkładając orzechy do torby lub blendera. Po prostu nie ma potrzeby mielenia orzechów na mąkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i pokrój na połówki pierścieni. Wlej olej roślinny na patelnię, smaż na nim cebulę, aż się zarumieni. Usuń cebulę z resztkami oleju z patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż mięso na suchej patelni z grubym dnem. Olej roślinny nie musi być natychmiast dodawany, aby wołowina była soczysta i delikatna, należy ją najpierw ugasić we własnym soku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj patelnię pokrywką i smaż mięso przez około 10 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, wymieszaj wołowinę, pozwól wilgoci z patelni całkowicie odparować.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej olej roślinny. Smaż mięso na średnim ogniu na oleju przez 15 minut, pozwól mu się zrumienić.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyślij suszone śliwki na patelnię do mięsa, wlej trochę wody. Dodaj sól, czarny pieprz. Dusić je razem na małym ogniu przez około 40 minut. Następnie wysyłamy przyprawioną cebulę i orzechy włoskie na patelnię (garść orzechów należy pozostawić do podania). Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Ciecz powinna prawie całkowicie odparować. Podawaj wołowinę ze śliwkami, posypaną posiekanymi orzechami włoskimi na wierzchu, z sosem żurawinowym. Smacznego

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy