Serce wieprzowe w garnkach w piekarniku z ziemniakami

na lunch lub kolację. Soczyste i niesamowicie smaczne! Serce wieprzowe w garnkach w piekarniku z ziemniakami jest idealne zarówno na rodzinny obiad, jak i kolację. Możesz podawać jako pierwsze danie, jeśli użyjesz trochę więcej wody.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 8 g
tłuszcze 28 % 7 g
węglowodany 40 % 10 g
126 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec serce wieprzowe w garnkach w piekarniku z ziemniakami? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Możesz użyć dowolnych warzyw według własnego gustu. Wziąłem standardowy zestaw, który jest dostępny w prawie każdym domu. Odpowiednie są dowolne pomidory, zarówno wiśniowe, jak i zwykłe. A jeśli chcesz, możesz je całkowicie wykluczyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz i osusz Serce. Usuń naczynia, filmy i warstwy tłuszczu, jeśli takie istnieją. Pokrój serce na małe kawałki tego samego rozmiaru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek. Przekrój paprykę na pół i usuń rdzeń z nasionami. Opłucz wszystkie warzywa i osusz papierowymi serwetkami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ziemniaki w małe kostki lub kostki, jak zwykle.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Wyślij kawałki mięsa do smażenia. Na dużym ogniu, mieszając, doprowadź serce do zrumienienia. Zajmie to około 10 minut. Wyjmij kawałki na osobny talerz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na tej samej patelni wyślij cebulę, paprykę i marchewkę, wstępnie pokrojoną w małe kostki. W razie potrzeby dodaj trochę więcej oleju roślinnego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż warzywa przez chwilę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj garnki. Umyj je i osusz ręcznikiem kuchennym.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W doniczkach ułóż pierwszą warstwę ziemniaków.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie wyślij smażone serce i posyp posiekanym czosnkiem na wierzchu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zrób warzywa w następnej warstwie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na koniec wyślij pomidory, które nie są zbyt duże, do każdej doniczki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej ciepłą wodę do głębokiej małej miski. Sól do smaku i dodaj ulubione przyprawy. Wymieszaj, aby rozpuścić sól. Z przypraw użyłam trochę kolendry, mieszanki mielonej papryki i szczypty suchego czosnku. Ile wziąć wody? Miałem garnki o pojemności 0,5 l. na każdy garnek użyłem 150 ml.woda.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej wodę do doniczek, nie sięgając krawędzi około 2x centymetrów. Przykryj pokrywkami i włóż do piekarnika. Piec do miękkości. Ile i w jakiej temperaturze gotować danie? Skoncentruj się na możliwościach swojego piekarnika. Pieczę w trybie "góra-dół" w temperaturze 220 stopni przez około godzinę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotowe! Podawaj na gorąco, posypane świeżymi ziołami

smacznego!

umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal / 100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Serce wieprzowe - 118   kcal/100g

Podobne przepisy