Chudy wegetariański gulasz z warzywami

ciekawa opcja Dania warzywnego na obiad. Kapusta z bakłażanem to pyszny i zdrowy dodatek. Bakłażan jest koniecznością dla osób cierpiących na dnę moczanową. Ponieważ ta choroba mnie nie ominęła, staram się spożywać bakłażany tak często, jak to możliwe. No i jeszcze jedno-jest bardzo smaczne! Na zimno to danie można spożywać jako przekąskę.
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 50 % 6 g
64 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne produkty. Zamiast pomidorów możesz wziąć trzy łyżki. l pasta pomidorowa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połowę cebuli kroimy w kostkę i lekko smażymy na połowie oleju.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj kapustę w duże paski. Lekko posolić i wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kładziemy cebulę i smażymy na dużym ogniu, ciągle mieszając, przez pięć minut. Wyjmujemy go do innej miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj drugą połowę cebuli i marchewki w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelnię wlej pozostały olej, włóż warzywa i usmaż.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Bakłażany kroimy w dużą kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż na patelnię, dodaj sól, wymieszaj i usmaż wszystko razem na dużym ogniu, zapobiegając przypaleniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój pomidory Krzyżem, zalej wrzącą wodą przez kilka minut, a następnie zalej zimną wodą i usuń skórkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokroić w kostkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połącz kapustę, bakłażana i pomidory na patelni. Posyp przyprawami, wymieszaj, dodaj wodę, zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez około dziesięć minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie posyp posiekanymi ziołami i wyłącz piec.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Serwujemy i podajemy do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy