fasolka szparagowa z kurczakiem na ognisku w kotle

niesamowite danie gotowane na otwartym ogniu! Chcesz spróbować czegoś nowego i niezwykłego w naturze? Spróbuj dania z kurczaka i zielonej zielonej fasoli, Zaskocz rodzinę i przyjaciół jasnym, pożywnym i bardzo apetycznym jedzeniem.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 10 g
tłuszcze 48 % 11 g
węglowodany 9 % 2 g
151 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne produkty potrzebne do przygotowania zielonej fasoli z kurczakiem w kotle na ognisku. Pokrój kurczaka na kawałki, obierz cebulę i czosnek, opłucz pomidory, fasolę i zioła pod bieżącą wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpal ognisko i ustaw kocioł.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy kocioł jest dobrze rozgrzany, wlej do niego olej roślinny, pozostaw na kilka minut, aż olej się rozgrzeje. Pokrój jedną cebulę na pół i wrzuć do smażenia, pozostaw, aż pojawi się złota skorupa. Podsmażoną cebulę wyłowić łyżką cedzakową.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij kurczaka do kotła. Utrzymuj ognisko na maksimum, ponieważ na tym etapie musisz smażyć kawałki na złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciągle mieszając, gotuj kurczaka przez 5 do 10 minut. Następnie wlej wrzącą wodę, aby przykryła kawałki mięsa do połowy. Przykryj kocioł pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj kurczaka przez 30 do 50 minut. Czas gotowania zależy od tego, czy masz ptaka domowego, czy kupionego. Mięso powinno osiągnąć prawie gotowość. Zajęło mi to około 50 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym czasie przygotuj zieloną fasolę. Jeśli jest starsza, usuń ogony i anteny po obu stronach. Pokrój strąki na 2 lub 3 części, jak na zdjęciu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po określonym czasie sprawdź, czy w kotle pozostało dużo płynu. Jeśli tak, Wrzuć drewno opałowe, zwiększ ogień i mieszając łyżką cedzakową, odparuj nadmiar soku. Dodaj drobno posiekaną cebulę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotuj przez około 5 minut, cebula powinna być lekko przypieczona.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następna jest kolejka pokrojonych pomidorów i fasoli.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Delikatnie wymieszaj wszystko, sól, pieprz do smaku i dopraw ulubionymi przyprawami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj kocioł pokrywką i pozostaw na małym ogniu, aż fasola będzie całkowicie ugotowana. Czas gotowania zależy od tego, jak młoda jest twoja fasola ( Zajęło mi to około 30 minut). Okresowo otwieraj pokrywkę, jeśli fasola zacznie się palić, Dodaj bardzo mało wrzącej wody. Jeśli pomidory są soczyste, wystarczą do gotowania bez dodawania wody.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe danie posyp drobno posiekanym czosnkiem i ziołami. Można podawać!

pod koniec gotowania zwykle zdejmuję pokrywkę, gaszę płonące drewno opałowe pod kotłem i zostawiam w tej formie na 10-15 minut. W tym czasie danie jest nasycone aromatem mgły i staje się bardziej kolorowe.

zamiast kurczaka możesz użyć dowolnego mięsa drobiowego, a także wziąć wieprzowinę lub wołowinę.

smacznego!

umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

pomidory w tym przepisie można zastąpić keczupem, pomidorami we własnym soku lub koncentratem pomidorowym. Wybierz proporcje do smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy