krewetki w kotle na ognisku

pyszna gorąca przekąska prosto z ogniska! Delikatne mięso z krewetek o zapachu ognia to bardzo smaczne i kolorowe danie. Przygotowuje się szybko i nie jest kłopotliwy. Spodoba się zarówno na gorąco, jak i na zimno!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 12 g
tłuszcze 35 % 8 g
węglowodany 13 % 3 g
128 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Wyjmij krewetki z zamrażarki i pozostaw do rozmrożenia w temperaturze pokojowej. Możesz użyć zwykłych krewetek lub królewskich. Obierz cebulki i umyj w czystej wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpal ognisko, ustaw nad nim kocioł.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny, podgrzej go i wyślij cebule do smażenia. Poczekaj, aż cebula zmieni kolor na złoty (zajmie to około pięciu minut). Nie zapomnij okresowo mieszać cebuli łyżką cedzakową, aby była równomiernie smażona ze wszystkich stron.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj krewetki do kotła, dobrze wymieszaj i sól do smaku. Gotuj przez około dziesięć minut, starając się utrzymać ciepło na maksimum. Nie zapomnij czasami dobrze wymieszać, aby danie się nie przypaliło. Jeśli krewetki zaczną się palić od silnego ognia, usuń część drewna opałowego spod kotła, aby zmniejszyć płomień.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gotowania krewetek obierz czosnek i opłucz goździki pod bieżącą czystą wodą. Ilość czosnku można regulować według własnego gustu, używaj go więcej, mniej lub całkowicie wyklucz z listy składników. Zmiel goździki w wygodny dla Ciebie sposób, możesz drobno posiekać ręcznie lub przejść przez prasę. Lubię duże kawałki czosnku w gotowym naczyniu, więc pokroiłem każdy ząbek na 4-6 kawałków.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij czosnek do kotła, wymieszaj i gotuj przez pięć minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W tym czasie możesz zająć się pomidorami. Opłucz je w wodzie i osusz serwetkami. Pokrój część pomidorów na plasterki, po usunięciu miejsc, w których przymocowano łodygę(pokroiłem 3 pomidory).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj pomidory do kotła.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pozostałe dwa pomidory przeciąłem na pół i wycisnąłem sok do krewetek. Ten krok można pominąć i pokroić wszystkie pomidory w kliny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut. Następnie natychmiast zdejmij kocioł z ognia i podaj danie do stołu.

   krewetki będą doskonałym dodatkiem do szklanki schłodzonego, spienionego piwa! 

& nbsp;   w procesie gotowania do krewetek można dodać parasol lub nasiona kopru, doskonale komponuje się ze wszystkimi składnikami w naczyniu. Przed podaniem krewetek & nbsp; skrop sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny lub limonki według uznania. 

   ja i goście uwielbialiśmy krewetki na zimno. Spróbuj I ty!

   smacznego! 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy