Gulcehra

niezwykłe, smaczne, satysfakcjonujące, apetyczne, niestandardowe. Gulcehra to kurczak w sosie śmietanowo-czosnkowym gotowany w kotle. Kuchnia uzbecka słynie nie tylko z tak popularnych potraw, jak pilaw, dumlama i kebab, ale także z bardzo wielu ciekawych potraw. Na przykład takich jak Gulcehra.
The Patricks channelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 12 g
tłuszcze 52 % 16 g
węglowodany 10 % 3 g
202 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początku gotowania należy przygotować żywność. Z cebuli wyciąć rdzeń i pokroić w półpierścienie

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój kurczaka na środkowe części wzdłuż stawów

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiażdż ząbki czosnku nożem i wymieszaj mleko i mąkę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Najpierw wlej olej do kotła i podgrzej go na najwyższym ogniu

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie włóż kurczaka do kotła. Smażyć ze wszystkich stron, często nie mieszając. Ostrożnie przenieś na drugą stronę, aby mięso z kurczaka nie rozpadło się pod wpływem temperatury, ale zostało zatrzymane

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po doprowadzeniu mięsa z kurczaka do połowy, włóż cebulę do kotła. Wymieszaj z kurczakiem i doprowadź do lekko opiekanego stanu

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie zmniejsz ciepło pod kotłem do minimum. Dodaj śmietanę i czosnek do kotła. Wymieszać. Dusić przez pięć minut

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie wlej mleko, pieprz, dodaj chmiel-suneli i wymieszaj. Pozostaw na dwie minuty, aby podgrzać mleko zmieszane z innymi składnikami

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie dodaj wodę. Delikatnie wymieszaj, przykryj i pozostaw na czterdzieści minut

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas duszenia potrawy posiekaj natkę pietruszki i koperek/ pięć minut przed końcem gotowania wlej przygotowane warzywa do kotła. I pozostaw do duszenia przez kolejne pięć minut. Po tym czasie danie będzie gotowe. Smacznego!

jeśli zamierzasz pojechać całą rodziną do natury, to danie jest dla ciebie odpowiednie. Jest bardzo satysfakcjonujący, smaczny, dość niezwykły, ponieważ w kotle jedzenie jest przygotowywane w specjalny sposób, smak nie może się równać z domową kuchnią. Ze składników chcę zwrócić uwagę na mięso z kurczaka. Zdecydowanie radzę kupić domowego kurczaka do gotowania w kotle. Ponieważ kurczak sklepowy, pracując przy dużych pojemnościach kotła, rozpada się na włókna, a praca z nim jest trudna i nieprzyjemna. Nie wspominając o szkodliwości produktu. Chmiel-suneli można w razie potrzeby zastąpić kuminem i nadal można dodać kolendrę. Ale to w razie potrzeby i według własnego gustu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy