sos wieprzowy w sosie pomidorowym

aromatyczne mięso duszone w soku pomidorowym. SOS wieprzowy będzie doskonałym dodatkiem do gotowanych kaszy, makaronu lub ziemniaków. Bardzo kolorowe, pachnące i satysfakcjonujące danie. Koniecznie spróbuj!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 10 g
tłuszcze 56 % 15 g
węglowodany 7 % 2 g
180 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jakie jest lepsze mięso do przygotowania sosu w sosie pomidorowym? Zwykle używam szyi wieprzowiny do takich potraw, jest umiarkowanie tłusta i bardzo miękka. Przygotuj również pozostałe składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz kawałek wieprzowiny pod bieżącą wodą i osusz serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Pokrój mięso na kawałki średniej wielkości, mniej więcej z pudełka zapałek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pomidory i pokrój w drobną kostkę. Możesz najpierw usunąć skórkę z pomidorów (zalać je wrzącą wodą, pozostawić w ten sposób na 2-3 minuty, spuścić wodę i obrać pomidory ze skóry). Zwykle tego nie robię.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni z wysokimi krawędziami lub w garnku z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Wyślij mięso do smażenia przez około 5-10 minut (nie zapomnij mieszać, aby kawałki się nie przypaliły).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij pomidory do mięsa, wymieszaj i dodaj sól do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień do minimum i gotuj mięso z pomidorami przez około 60 minut (do ugotowania wieprzowiny). Otwórz pokrywkę po 5-10 minutach i sprawdź, czy mięso się nie pali. Jeśli jest mało płynu, dodaj pół szklanki wrzącej wody. Najczęściej pomidory dają sok i to wystarczy, aby zgasić wieprzowinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz cebulę, marchewkę i czosnek. Przekrój paprykę na pół i usuń nasiona. Opłucz warzywa i zioła w wodzie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój paprykę i cebulę tak drobno, jak to możliwe, przełóż czosnek przez prasę i zetrzyj marchewkę na drobnej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyślij posiekane warzywa i czosnek do mięsa, dodaj ulubione przyprawy. Wymieszaj, lekko zwiększ ogień i gotuj przez kolejne 10 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W tym czasie drobno posiekaj warzywa.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Spróbuj sosu na soli, w razie potrzeby dodaj sól. Dodaj warzywa do mięsa i zdejmij patelnię z ognia. Pieprz mielonym pieprzem przed podaniem według uznania. Sos jest gotowy!

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj z gotowanym makaronem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Bardzo smaczna wieprzowina w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną.

możesz podać takie danie jako niezależne danie ze świeżo upieczonym chlebem. Zaproponuj również sałatkę ze świeżych warzyw do mięsa.

smacznego! 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal / 100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy