skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jakie jest lepsze mięso do przygotowania sosu w sosie pomidorowym? Zwykle używam szyi wieprzowiny do takich potraw, jest umiarkowanie tłusta i bardzo miękka. Przygotuj również pozostałe składniki.
Krok 2:
Opłucz kawałek wieprzowiny pod bieżącą wodą i osusz serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Pokrój mięso na kawałki średniej wielkości, mniej więcej z pudełka zapałek.
Krok 3:
Umyj pomidory i pokrój w drobną kostkę. Możesz najpierw usunąć skórkę z pomidorów (zalać je wrzącą wodą, pozostawić w ten sposób na 2-3 minuty, spuścić wodę i obrać pomidory ze skóry). Zwykle tego nie robię.
Krok 4:
Na patelni z wysokimi krawędziami lub w garnku z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Wyślij mięso do smażenia przez około 5-10 minut (nie zapomnij mieszać, aby kawałki się nie przypaliły).
Krok 5:
Wyślij pomidory do mięsa, wymieszaj i dodaj sól do smaku.
Krok 6:
Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień do minimum i gotuj mięso z pomidorami przez około 60 minut (do ugotowania wieprzowiny). Otwórz pokrywkę po 5-10 minutach i sprawdź, czy mięso się nie pali. Jeśli jest mało płynu, dodaj pół szklanki wrzącej wody. Najczęściej pomidory dają sok i to wystarczy, aby zgasić wieprzowinę.
Krok 7:
Obierz cebulę, marchewkę i czosnek. Przekrój paprykę na pół i usuń nasiona. Opłucz warzywa i zioła w wodzie.
Krok 8:
Pokrój paprykę i cebulę tak drobno, jak to możliwe, przełóż czosnek przez prasę i zetrzyj marchewkę na drobnej tarce.
Krok 9:
Wyślij posiekane warzywa i czosnek do mięsa, dodaj ulubione przyprawy. Wymieszaj, lekko zwiększ ogień i gotuj przez kolejne 10 minut.
Krok 10:
W tym czasie drobno posiekaj warzywa.
Krok 11:
Spróbuj sosu na soli, w razie potrzeby dodaj sól. Dodaj warzywa do mięsa i zdejmij patelnię z ognia. Pieprz mielonym pieprzem przed podaniem według uznania. Sos jest gotowy!
Krok 12:
Podawaj z gotowanym makaronem.
Krok 13:
Bardzo smaczna wieprzowina w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną.
możesz podać takie danie jako niezależne danie ze świeżo upieczonym chlebem. Zaproponuj również sałatkę ze świeżych warzyw do mięsa.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal / 100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g