skład / składniki
metoda gotowania
1. Cebulę obrać, pokroić w krążki lub kostkę.
2. Umyj i obierz marchewki, pokrój je na średnie kawałki.
3. Umyte mięso pokroić na dość duże kawałki.
4. Dobrze podgrzej kocioł (lub kaczątko) olejem roślinnym, połóż pokrojone mięso, smaż na apetyczną skórkę-5 minut, czasami mieszając.
5. Dodaj cebulę i marchewkę, smaż razem z mięsem na złoty kolor.
6. Dodaj sól, kurkumę, ziarna pieprzu, ziele angielskie i inne przyprawy.
7. Rozłóż ryż. Należy go wcześniej umyć, aż woda stanie się przezroczysta, pozostawić nadmiar wilgoci do spuszczenia i ułożyć warstwę na mięsie i warzywach.
8. Delikatnie napełnij wodą, aby była o 2 cm wyższa niż ryż.
9. Umyj główkę czosnku, usuń górną warstwę łuski, wbij w środek ryżu. Nie musisz mieszać.
10. Niech pilaw dusi się, aż ryż będzie ugotowany(15-20 minut). Po zakończeniu delikatnie wymieszaj drewnianą szpatułką.
ułóż gotowy pilaw na porcjowanych talerzach i udekoruj świeżymi ziołami. Podawaj na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g