stek z łososia z liściem laurowym na patelni

szybko, smacznie, zdrowo! Danie nadaje się do każdej diety i jest zdrowe. Często gotuję czerwoną rybę w ten sposób, gdy nie ma czasu na majstrowanie przy podwójnym bojlerze. Okazuje się bardzo soczysty, smaczny i zdrowy!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 12 % 8 g
węglowodany 75 % 49 g
313 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

łosoś to bardzo tłusta ryba, więc nie radzę brać dodatkowego oleju do gotowania na patelni.

1. Obierz stek z łososia z łusek.

2. Dobrze natrzeć solą i czarnym pieprzem, pozostawić na 5-10 minut.

3. Rozgrzej patelnię nieprzywierającą i połóż na niej stek, możesz usunąć kość i przeciąć ją na pół - zależy to od wielkości ryby.

4. Aby ryba się nie przypaliła i nie pojawił się zapach oleju rybnego, dodaję trochę wody i przykrywam pokrywką na 2-3 minuty, a następnie odwracam rybę i doprowadzam do ugotowania.

5. Ryba okazuje się bardzo soczysta i pachnąca, wraz z dodatkiem wody dobrze jest położyć liść laurowy.

6. Podawaj łososia z dodatkiem warzyw lub świeżą sałatką.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy