stek z łososia z liściem laurowym na patelni
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
łosoś to bardzo tłusta ryba, więc nie radzę brać dodatkowego oleju do gotowania na patelni.
1. Obierz stek z łososia z łusek.
2. Dobrze natrzeć solą i czarnym pieprzem, pozostawić na 5-10 minut.
3. Rozgrzej patelnię nieprzywierającą i połóż na niej stek, możesz usunąć kość i przeciąć ją na pół - zależy to od wielkości ryby.
4. Aby ryba się nie przypaliła i nie pojawił się zapach oleju rybnego, dodaję trochę wody i przykrywam pokrywką na 2-3 minuty, a następnie odwracam rybę i doprowadzam do ugotowania.
5. Ryba okazuje się bardzo soczysta i pachnąca, wraz z dodatkiem wody dobrze jest położyć liść laurowy.
6. Podawaj łososia z dodatkiem warzyw lub świeżą sałatką.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g