bułeczki różane z jabłkami z ciasta drożdżowego

delikatne, aromatyczne bułeczki to ulubione domowe wypieki. Jak przejść obok pachnących, apetycznych bułek i nie dać się skusić? Maślane & quot; róże & quot; z soczystym nadzieniem jabłkowym sprawiają, że nalewa się kubek herbaty i siada przy stole. Miłośnicy słodkich wypieków z pewnością to pokochają.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 17 % 7 g
węglowodany 71 % 30 g
204 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować ciasto na bułeczki z jabłkami, potrzebujesz: jajka, mleka, soli, cukru, drożdży, masła, waniliny, mąki. A także olej roślinny do smarowania blachy do pieczenia, jajko na wierzch bułek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drożdże wymieszać z 1 łyżeczką. cukier, wlać lekko ciepłe mleko, wymieszać. Pozostaw na 20 minut przed utworzeniem "czapki".

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Roztop masło na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej, pozostaw do ostygnięcia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajko solą i cukrem, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj odpowiednie drożdże, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlać stopione masło, wymieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mąkę przesiać dwukrotnie wanilią, aby wzbogaciła się powietrzem. W ten sposób ciasto będzie lepiej rosło. Dodaj mąkę częściami do płynnej masy, jednocześnie mieszając. Nie należy wylewać całej mąki na raz, może to wymagać nieco mniej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zagnieść miękkie, giętkie ciasto, które lekko przylega do dłoni. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę, przykrywając miskę ręcznikiem, aby ciasto się nie zetarło.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do nadzienia potrzebne będą: jabłka, pół pomarańczy, masło, cukier, cynamon. Również cukier puder do dekoracji gotowych bułek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Usuń skórkę z połowy pomarańczy i wyciśnij sok.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Jabłka obrać ze skóry i nasion, pokroić w drobną kostkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier, skórkę pomarańczową i sok, wymieszaj. Gotuj, aż cukier się rozpuści.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż jabłka, gotuj na średnim ogniu, mieszając, aż będą miękkie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    5 minut przed gotowością posyp jabłka cynamonem, wymieszaj. Włóż gotowe nadzienie do kubka, ostudź.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ciasto dobrze wyrosło. Po przeniesieniu na stół nawet trochę się uspokoiłem, ale to nic wielkiego.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ciasto ułożyć na stole posypanym mąką. Rozwałkuj kiełbasę, podziel na 10 równych części.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozwałkuj każdą część ciasta na okrągłą tortillę, połóż nadzienie na środku (około pełnej łyżki stołowej). Wykonaj 4 nacięcia pod kątem 90 stopni bez przycinania do środka tortilli.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Aby uformować "różę", podnieś jeden róg ciasta i przykryj nim nadzienie.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Następnie podobnie owinąć drugi róg ciasta wokół nadzienia.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Powtórz to samo ze wszystkimi rogami. Jednocześnie lekko dociśnij końce rogów ciasta do podstawy "róż", aby bułki nie obracały się podczas pieczenia.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Okazuje się, że taka bułka.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Ułóż uformowane bułki na arkuszu wyłożonym naoliwionym pergaminem. Posmaruj bułeczki ubitym jajkiem.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Piec bułki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor. Gotowe wypieki ostudzić. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Miłego picia herbaty!

osobiście moje domowe wypieki kojarzą się z ciepłem i przytulnością paleniska. Być może pochodzi z dzieciństwa, kiedy babcia piekła pyszne ciasta, których aromat wypełniał cały dom. Zrobiła to z miłością, troską, a pieczenie zawsze było po prostu doskonałe.

podczas pracy z ciastem drożdżowym bardzo ważne jest, aby mieć dobry nastrój, spokój i spokój w duszy. Jest to pierwszy warunek, aby ciasto odniosło sukces, a wypieki są bujne i smaczne. A wszyscy krewni będą zadowoleni i zadowoleni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy