skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować ciasto na bułeczki z jabłkami, potrzebujesz: jajka, mleka, soli, cukru, drożdży, masła, waniliny, mąki. A także olej roślinny do smarowania blachy do pieczenia, jajko na wierzch bułek.
Krok 2:
Drożdże wymieszać z 1 łyżeczką. cukier, wlać lekko ciepłe mleko, wymieszać. Pozostaw na 20 minut przed utworzeniem "czapki".
Krok 3:
Roztop masło na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej, pozostaw do ostygnięcia.
Krok 4:
Ubij jajko solą i cukrem, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Dodaj odpowiednie drożdże, wymieszaj.
Krok 6:
Wlać stopione masło, wymieszać.
Krok 7:
Mąkę przesiać dwukrotnie wanilią, aby wzbogaciła się powietrzem. W ten sposób ciasto będzie lepiej rosło. Dodaj mąkę częściami do płynnej masy, jednocześnie mieszając. Nie należy wylewać całej mąki na raz, może to wymagać nieco mniej.
Krok 8:
Zagnieść miękkie, giętkie ciasto, które lekko przylega do dłoni. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę, przykrywając miskę ręcznikiem, aby ciasto się nie zetarło.
Krok 9:
Do nadzienia potrzebne będą: jabłka, pół pomarańczy, masło, cukier, cynamon. Również cukier puder do dekoracji gotowych bułek.
Krok 10:
Usuń skórkę z połowy pomarańczy i wyciśnij sok.
Krok 11:
Jabłka obrać ze skóry i nasion, pokroić w drobną kostkę.
Krok 12:
Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier, skórkę pomarańczową i sok, wymieszaj. Gotuj, aż cukier się rozpuści.
Krok 13:
Ułóż jabłka, gotuj na średnim ogniu, mieszając, aż będą miękkie.
Krok 14:
5 minut przed gotowością posyp jabłka cynamonem, wymieszaj. Włóż gotowe nadzienie do kubka, ostudź.
Krok 15:
Ciasto dobrze wyrosło. Po przeniesieniu na stół nawet trochę się uspokoiłem, ale to nic wielkiego.
Krok 16:
Ciasto ułożyć na stole posypanym mąką. Rozwałkuj kiełbasę, podziel na 10 równych części.
Krok 17:
Rozwałkuj każdą część ciasta na okrągłą tortillę, połóż nadzienie na środku (około pełnej łyżki stołowej). Wykonaj 4 nacięcia pod kątem 90 stopni bez przycinania do środka tortilli.
Krok 18:
Aby uformować "różę", podnieś jeden róg ciasta i przykryj nim nadzienie.
Krok 19:
Następnie podobnie owinąć drugi róg ciasta wokół nadzienia.
Krok 20:
Powtórz to samo ze wszystkimi rogami. Jednocześnie lekko dociśnij końce rogów ciasta do podstawy "róż", aby bułki nie obracały się podczas pieczenia.
Krok 21:
Okazuje się, że taka bułka.
Krok 22:
Ułóż uformowane bułki na arkuszu wyłożonym naoliwionym pergaminem. Posmaruj bułeczki ubitym jajkiem.
Krok 23:
Piec bułki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor. Gotowe wypieki ostudzić. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Miłego picia herbaty!
osobiście moje domowe wypieki kojarzą się z ciepłem i przytulnością paleniska. Być może pochodzi z dzieciństwa, kiedy babcia piekła pyszne ciasta, których aromat wypełniał cały dom. Zrobiła to z miłością, troską, a pieczenie zawsze było po prostu doskonałe.
podczas pracy z ciastem drożdżowym bardzo ważne jest, aby mieć dobry nastrój, spokój i spokój w duszy. Jest to pierwszy warunek, aby ciasto odniosło sukces, a wypieki są bujne i smaczne. A wszyscy krewni będą zadowoleni i zadowoleni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g