skład / składniki
metoda gotowania
Przygotuj składniki. Makaron można wziąć dowolnego rodzaju i kształtu. Mięso mielone będzie smaczniejsze zmieszane z wieprzowiną i wołowiną, wzięte w równych częściach. Otrzymasz bardziej soczyste, pachnące i tłuste danie. Wlej olej słonecznikowy na patelnię, podgrzej go. Smażyć mięso mielone na średnim ogniu, rozbijając grudki szpatułką. Smażyć mięso mielone, aż powstanie złoty kolor. Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Moje marchewki, obierz i zetrzyj. Pomidory myjemy, parzymy wrzątkiem, usuwamy skórkę i kroimy w drobną kostkę. Moja papryka, Wytnij łodygę z nasionami, pokrój miąższ w paski. Ząbki czosnku czyścimy i przepuszczamy przez prasę. Jeśli nie podoba Ci się smak czosnku, nie możesz go użyć do przygotowania potrawy, ale doskonale uzupełnia zestaw warzyw i nieznacznie poprawia smak mielonego mięsa.Marchewki i cebulę wysyłamy na patelnię z mięsem mielonym, mieszamy i smażymy na średnim ogniu przez 10 minut. Teraz dodaj pomidory, paprykę i czosnek, smaż przez około 5 minut. Włóż pastę pomidorową i przyprawy do smaku na patelnię, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut pod zamkniętą pokrywką. Równolegle gotujemy makaron. Wlej wodę do rondla, zagotuj, Posol i spuść makaron. Gotuj je przez 8 minut, aż al dente będzie gotowe. Jeśli nie chcesz mieszać makaronu z mięsem mielonym i warzywami, ale mięso mielone będzie podawane z warzywami jako sos do makaronu, to ten ostatni należy gotować do pełnej gotowości, przez 10-12 minut, w zależności od odmiany i instrukcji podanych na opakowaniu przez producenta. Spuść wodę, włóż makaron do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć, wyślij makaron na patelnię z mięsem mielonym i warzywami. Wymieszaj i trzymaj je w ogniu przez kolejne 5-7 minut pod zamkniętą pokrywką. Wyłącz ogień. Danie jest gotowe. Podawaj makaron z mięsem mielonym i makaronem na lunch lub kolację dla całej rodziny. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mielona wieprzowina wołowina - 236 kcal/100g