makaron z mięsem mielonym i pomidorami

proste, smaczne i pożywne danie do codziennego menu! Makaron z mięsem mielonym i pomidorami to doskonały wybór na rodzinny obiad lub kolację, gdy nie chcesz zbytnio zawracać sobie głowy przygotowywaniem złożonych potraw. Do jego przygotowania można użyć produktów, które są prawie zawsze pod ręką.
Kasia1Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 8 g
tłuszcze 19 % 7 g
węglowodany 58 % 21 g
175 kcal
IG: 19 / 81 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

Przygotuj składniki. Makaron można wziąć dowolnego rodzaju i kształtu. Mięso mielone będzie smaczniejsze zmieszane z wieprzowiną i wołowiną, wzięte w równych częściach. Otrzymasz bardziej soczyste, pachnące i tłuste danie. Wlej olej słonecznikowy na patelnię, podgrzej go. Smażyć mięso mielone na średnim ogniu, rozbijając grudki szpatułką. Smażyć mięso mielone, aż powstanie złoty kolor. Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Moje marchewki, obierz i zetrzyj. Pomidory myjemy, parzymy wrzątkiem, usuwamy skórkę i kroimy w drobną kostkę. Moja papryka, Wytnij łodygę z nasionami, pokrój miąższ w paski. Ząbki czosnku czyścimy i przepuszczamy przez prasę. Jeśli nie podoba Ci się smak czosnku, nie możesz go użyć do przygotowania potrawy, ale doskonale uzupełnia zestaw warzyw i nieznacznie poprawia smak mielonego mięsa.Marchewki i cebulę wysyłamy na patelnię z mięsem mielonym, mieszamy i smażymy na średnim ogniu przez 10 minut. Teraz dodaj pomidory, paprykę i czosnek, smaż przez około 5 minut. Włóż pastę pomidorową i przyprawy do smaku na patelnię, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut pod zamkniętą pokrywką. Równolegle gotujemy makaron. Wlej wodę do rondla, zagotuj, Posol i spuść makaron. Gotuj je przez 8 minut, aż al dente będzie gotowe. Jeśli nie chcesz mieszać makaronu z mięsem mielonym i warzywami, ale mięso mielone będzie podawane z warzywami jako sos do makaronu, to ten ostatni należy gotować do pełnej gotowości, przez 10-12 minut, w zależności od odmiany i instrukcji podanych na opakowaniu przez producenta. Spuść wodę, włóż makaron do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć, wyślij makaron na patelnię z mięsem mielonym i warzywami. Wymieszaj i trzymaj je w ogniu przez kolejne 5-7 minut pod zamkniętą pokrywką. Wyłącz ogień. Danie jest gotowe. Podawaj makaron z mięsem mielonym i makaronem na lunch lub kolację dla całej rodziny. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina wołowina - 236   kcal/100g

Podobne przepisy