skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Opłucz czerwoną fasolę i namocz w zimnej wodzie przez co najmniej trzy godziny, a jeszcze lepiej przez noc.
Krok 2:
Podczas moczenia fasola pęcznieje i kurczy się, a nawet może pęknąć skórka. Odcedź zmienioną kolorową wodę i wyślij fasolę do miski multicookera. Wlej 50 mililitrów wody. Wybierz program "Gotowanie", czas gotowania wynosi trzydzieści minut.
Krok 3:
Po tym czasie obierz cebulę i posiekaj na ćwiartki. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Przenieś oba składniki na fasolę.
Krok 4:
Umyj dojrzały pomidor i pokrój w kostkę. Dodaj do miski wolnowaru. Jeśli woda zdążyła wyparować, dodaj trochę więcej. Jeśli jest wystarczająco dużo wody, nie możesz jej dodać.
Krok 5:
I na koniec dodaj suszoną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Możesz dodać świeże chili. Fasola powinna marnieć przez kolejną godzinę w programie & quot;duszenie & quot; lub"duszenie & quot;.
fasolę można wygodnie moczyć wieczorem i gotować rano. Lub możesz namoczyć go rano, aby wieczorem mieć czas na podanie na obiad.
jeśli masz Wolnowar z funkcją szybkowaru (co oznacza, że może gotować pod wysokim ciśnieniem), myślę, że nie ma potrzeby moczenia czerwonej fasoli przez całą noc. Dwie lub trzy godziny wystarczy. Resztę wykona Wolnowar-Szybkowar.
oczywiście do przygotowania takiej fasoli można również użyć świeżych ziół. Jest to nawet preferowane. Ale jeśli nie ma ich pod ręką, to nie ma znaczenia. Z suchymi też będzie smacznie.
możesz uzupełnić to danie przyprawami i przyprawami, takimi jak: koperek, kolendra, bazylia, oregano. Dla smaku możesz dodać ząbek czosnku startego na drobnej tarce i liść laurowy. Ziele angielskie lub kilka pąków takiej przyprawy jak goździki. Możesz nawet wycisnąć sok z ćwiartki cytryny.
dressing w postaci marchwi i cebuli można wstępnie usmażyć na oleju słonecznikowym przed dodaniem do wolnowaru. W ten sposób smak tylko się wzbogaci. Ale w tym przypadku nie zapomnij o wzroście kalorii gotowego dania.
podałam fasolę jako samodzielne danie. Moim zdaniem mięso w połączeniu z nią byłoby trudne do trawienia. W końcu sama w sobie jest magazynem proteiny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Fasola czerwona - 93 kcal/100g