kalafior w polewie pomidorowej na zimę

kapusta w puszkach, którą każdy może zrobić! Oryginalny i bardzo prosty preparat na zimę z kalafiora i sosu pomidorowego. Minimalny zestaw produktów, brak konieczności sterylizacji gotowego naczynia upraszcza proces. A chrupiąca kapusta zimą uzasadnia wysiłek i inwestycję!
ValliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 20 % 1 g
węglowodany 60 % 3 g
22 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

przygotowanie kalafiora w sosie pomidorowym na zimę wymaga tylko kilku kroków. Zaczynamy od przygotowania kapusty. Rozbieramy główki kapusty na kwiatostany, nie kroimy zbyt drobno, w dużej formie pięknie wyglądają i zachowują swój kształt podczas przechowywania. Usuwamy łodygę, liście i ważemy kapustę już obraną, waga powinna wynosić 1 kg, a zestaw składników jest przeznaczony do tego.

bardzo dobrze spłucz kapustę pod bieżącą wodą. Aby zachować smak, kolor i aby przedmiot dobrze stał przez całą zimę, kapustę należy blanszować. Proces różni się od gotowania czasem obróbki cieplnej.

w głębokim rondlu zagotuj wodę. Ładujemy kwiatostany do wrzącej wody, gotujemy przez 3-4 minuty, nie doprowadzamy do gotowości. Wrzuć kapustę do durszlaka, poczekaj, aż woda spłynie i pozostaw do ostygnięcia.

gdy kapusta ostygnie, zajmijmy się sosem pomidorowym. Pomidory myjemy, kroimy na kawałki, usuwamy łodygę, a jeśli jest zielony środek, usuwamy go również. Możesz obrać pomidory, ale robimy to tylko wtedy, gdy jest zbyt szorstka. Cienka skórka nie będzie zauważalna po zmieleniu. Jeśli zdecydujesz się usunąć skórę, zalej całe pomidory wrzącą wodą i usuń skórę. Zmiel pomidory blenderem na puree.

obierz paprykę z ogonów i nasion. Umyj i pokrój w szerokie paski. Wlej pomidora do rondla z grubym dnem, dodaj do niego olej roślinny, posiekaną paprykę. Obierz czosnek, umyj i przepuść przez prasę natychmiast na patelnię. Podpalamy i doprowadzamy do wrzenia.

gotuj pomidora przez 5 minut od momentu wrzenia, wcześniej zmniejszając ciepło do średniego. Załaduj kapustę, dobrze wymieszaj, przykryj i gotuj przez 10 minut. Nie wydłużamy czasu, kapusta nie powinna się strawić.

po upływie określonego czasu dodaj ocet, gotuj przez kolejne kilka minut, dodaj sól, cukier, dobrze wymieszaj i wyłącz. Wkładamy kapustę z sosem do wysterylizowanych słoików, zwijamy, odwracamy do góry nogami i owijamy, aż ostygnie. Gotową kapustę przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy