deser z twarogu i jabłek

pyszny i delikatny deser dla dzieci i dorosłych! Bardzo smaczny i delikatny deser na bazie twarogu. I możesz spróbować urozmaicić smak twarogu za pomocą nadzienia jabłkowego. Okazuje się bardzo delikatny i smaczny! Szczególnie spodoba się dzieciom, ponieważ można go również przygotować na przyjęcie dla dzieci!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 26 % 8 g
węglowodany 61 % 19 g
164 kcal
IG: 26 / 0 / 74

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

Sierpień i Wrzesień są bardzo bogate w świeże jabłka i co roku pojawia się pytanie: co z nimi zrobić. I za każdym razem staram się przygotować z nich coś nowego i niezwykłego. Oprócz standardowych dżemów i kompotów jabłka można wykorzystać do przygotowania różnych innych potraw. Doskonale komponują się jako dodatek do dań mięsnych lub w różnych sałatkach. Ale można je również dodawać do różnych deserów. Aby deser był nie tylko smaczny, ale także zdrowy, próbowałem połączyć jabłka z twarogiem. Okazało się bardzo smaczne! Spróbuj go ugotować i Ty! Dzielę się z wami przepisem na jego przygotowanie!

na deser pierwszym krokiem jest przygotowanie nadzienia jabłkowego.
przygotuj wymaganą liczbę jabłek. Dobrze je spłucz. Jeśli bloki są świeże, ich skórka będzie miękka i dlatego nie ma potrzeby jej obierania.
pokrój jabłka na ćwiartki i usuń z nich rdzeń. Pokrój jabłka w kostkę.

postaw patelnię na ogniu i nałóż na nią masło. Gdy prawie się rozpuści, wlej cukier na patelnię. Wszystko wymieszaj. Następnie włóż pokrojone jabłka na patelnię i wymieszaj z cukrem. Dusić jabłka w cukrze przez 10-15 minut.

najpierw jabłka wypuszczą sok i będzie się wydawać, że masa stała się płynna, ale po kilku minutach duszenia sok odparuje i masa stanie się grubsza, a same jabłka będą miękkie. W tym momencie możesz wyłączyć gaz i odstawić jabłka, aby całkowicie ostygły.

w przypadku twarogu deserowego weź miękki twaróg i przetrzyj go przez sito, aby był bardziej jednolity. Dzięki temu gotowy deser będzie bardzo delikatny. Dodaj śmietanę i cukier puder do twarogu. Wszystko dobrze wymieszaj.

we wszystkich miseczkach umieść trochę nadzienia jabłkowego na dnie. Następnie ułóż warstwę kremu twarogowego. A na wierzchu trochę więcej nadzienia jabłkowego.

do kremu twarogowego możesz użyć torebki cukierniczej z kręconą dyszą. Dzięki temu deser będzie wyglądał bardziej elegancko i piękniej.

pozostaw deser na chwilę w lodówce, aby ostygł.

w razie potrzeby możesz posypać wierzch startą czekoladą i udekorować listkami mięty.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg"vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy