skład / składniki
metoda gotowania
Sierpień i Wrzesień są bardzo bogate w świeże jabłka i co roku pojawia się pytanie: co z nimi zrobić. I za każdym razem staram się przygotować z nich coś nowego i niezwykłego. Oprócz standardowych dżemów i kompotów jabłka można wykorzystać do przygotowania różnych innych potraw. Doskonale komponują się jako dodatek do dań mięsnych lub w różnych sałatkach. Ale można je również dodawać do różnych deserów. Aby deser był nie tylko smaczny, ale także zdrowy, próbowałem połączyć jabłka z twarogiem. Okazało się bardzo smaczne! Spróbuj go ugotować i Ty! Dzielę się z wami przepisem na jego przygotowanie!
na deser pierwszym krokiem jest przygotowanie nadzienia jabłkowego.
przygotuj wymaganą liczbę jabłek. Dobrze je spłucz. Jeśli bloki są świeże, ich skórka będzie miękka i dlatego nie ma potrzeby jej obierania.
pokrój jabłka na ćwiartki i usuń z nich rdzeń. Pokrój jabłka w kostkę.
postaw patelnię na ogniu i nałóż na nią masło. Gdy prawie się rozpuści, wlej cukier na patelnię. Wszystko wymieszaj. Następnie włóż pokrojone jabłka na patelnię i wymieszaj z cukrem. Dusić jabłka w cukrze przez 10-15 minut.
najpierw jabłka wypuszczą sok i będzie się wydawać, że masa stała się płynna, ale po kilku minutach duszenia sok odparuje i masa stanie się grubsza, a same jabłka będą miękkie. W tym momencie możesz wyłączyć gaz i odstawić jabłka, aby całkowicie ostygły.
w przypadku twarogu deserowego weź miękki twaróg i przetrzyj go przez sito, aby był bardziej jednolity. Dzięki temu gotowy deser będzie bardzo delikatny. Dodaj śmietanę i cukier puder do twarogu. Wszystko dobrze wymieszaj.
we wszystkich miseczkach umieść trochę nadzienia jabłkowego na dnie. Następnie ułóż warstwę kremu twarogowego. A na wierzchu trochę więcej nadzienia jabłkowego.
do kremu twarogowego możesz użyć torebki cukierniczej z kręconą dyszą. Dzięki temu deser będzie wyglądał bardziej elegancko i piękniej.
pozostaw deser na chwilę w lodówce, aby ostygł.
w razie potrzeby możesz posypać wierzch startą czekoladą i udekorować listkami mięty.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg"vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g