skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Farsz. Aby przygotować nadzienie, potrzebujemy: rabarbar i cukier.
Krok 2:
Rabarbar umyć, osuszyć, obrać i pokroić w paski o długości równej naczyniu do pieczenia (mam specjalną patelnię do ciasta).
Krok 3:
Posiekany rabarbar włożyć na dużą patelnię, posypać 60 g cukru i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty, od czasu do czasu obracając ogonki. Przenieś rabarbar do innego naczynia.
Krok 4:
W pozostałym soku z rabarbaru wlej pozostałe 50 g cukru i gotuj na małym ogniu przez 2 minuty. Następnie zwiększ ogień i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5-7 minut, aż cukier się zagotuje.
Krok 5:
Wlej powstały karmel do do wysmarowanej masłem Formy do pieczenia.
Krok 6:
Ułóż ogonki rabarbaru na wierzchu.
Krok 7:
Przygotuj składniki. Ciasto. Aby zrobić ciasto na odwróconą babeczkę z rabarbarem i migdałami, potrzebujemy: jajek, mąki, mielonych migdałów, masła o temperaturze pokojowej, cukru waniliowego i proszku do pieczenia.
Krok 8:
Połącz jajka z cukrem i cukrem waniliowym.
Krok 9:
Ubij mikserem, aż masa zwiększy swoją objętość 3x.
Krok 10:
Dodaj miękkie masło i ubij, aż będzie gładkie. Nie przestając ubijać, dodaj mąkę, zmielone migdały i proszek do pieczenia do ciasta.
Krok 11:
Powinno uzyskać jednorodne, półpłynne ciasto.
Krok 12:
Wlej ciasto na rabarbar.
Krok 13:
Piec babeczkę przez około 30 minut w 180°C.
Krok 14:
Lekko ostudź gotową babeczkę i odwróć na półmisek, aby łodygi rabarbaru i karmelu znalazły się na górze, a ciasto na dole. Pokrój babeczkę na kawałki i podawaj. Smacznego!
połączenie kwaśnego rabarbaru ze słodkim ciastem migdałowym jest bardzo harmonijne. Karmel wygładza kwaskowatość rabarbaru i nadaje wierzchu błyszczący połysk.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rabarbar - 13 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g