odwrócona babeczka z rabarbarem i migdałami

pachnąca babeczka na wieczorną herbatę w rodzinnym gronie. Ten przepis znalazłem najpierw w Internecie, a potem w jednym magazynie kulinarnym. To prawda, że tam został przedstawiony jako ciasto. Potrzebowałem prostokątnej formy do pieczenia o boku 22 cm, miałem taką formę, która pękła dzień wcześniej i musiałem ugotować rabarbar w formie do ciasta, musiałem go pokroić w krótkie ogonki. Z tego powodu wierzch babeczki nie był tak piękny, jak gdyby użyto bardziej autentycznych ogonków. Dlatego jeśli chcesz uzyskać piękny top, lepiej wziąć szerszy kształt.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 22 % 9 g
węglowodany 66 % 27 g
205 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Farsz. Aby przygotować nadzienie, potrzebujemy: rabarbar i cukier.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rabarbar umyć, osuszyć, obrać i pokroić w paski o długości równej naczyniu do pieczenia (mam specjalną patelnię do ciasta).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekany rabarbar włożyć na dużą patelnię, posypać 60 g cukru i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty, od czasu do czasu obracając ogonki. Przenieś rabarbar do innego naczynia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W pozostałym soku z rabarbaru wlej pozostałe 50 g cukru i gotuj na małym ogniu przez 2 minuty. Następnie zwiększ ogień i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5-7 minut, aż cukier się zagotuje.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej powstały karmel do do wysmarowanej masłem Formy do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż ogonki rabarbaru na wierzchu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj składniki. Ciasto. Aby zrobić ciasto na odwróconą babeczkę z rabarbarem i migdałami, potrzebujemy: jajek, mąki, mielonych migdałów, masła o temperaturze pokojowej, cukru waniliowego i proszku do pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połącz jajka z cukrem i cukrem waniliowym.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij mikserem, aż masa zwiększy swoją objętość 3x.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj miękkie masło i ubij, aż będzie gładkie. Nie przestając ubijać, dodaj mąkę, zmielone migdały i proszek do pieczenia do ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Powinno uzyskać jednorodne, półpłynne ciasto.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej ciasto na rabarbar.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piec babeczkę przez około 30 minut w 180°C.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Lekko ostudź gotową babeczkę i odwróć na półmisek, aby łodygi rabarbaru i karmelu znalazły się na górze, a ciasto na dole. Pokrój babeczkę na kawałki i podawaj. Smacznego!

połączenie kwaśnego rabarbaru ze słodkim ciastem migdałowym jest bardzo harmonijne. Karmel wygładza kwaskowatość rabarbaru i nadaje wierzchu błyszczący połysk.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rabarbar - 13   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy