ciasto francuskie jabłka karmelowe

prawdziwa rozkosz dla prawdziwych słodyczy! Ciasto francuskie, jabłka, karmel... I okazuje się, że ciasto jest niesamowite w smaku i efektowne! Wymyślili go kiedyś we Francji i nazywa się Tatin i jest przewiewną, łuszczącą się podstawą wypełnioną plasterkami jabłek, które są wypełnione karmelem. Jest bosko smaczny-połączenie kwaśnych jabłek ze słodkim karmelem. Taka uczta jest odpowiednia do podania gościom-będą zachwyceni!
VendettaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 24 % 8 g
węglowodany 70 % 23 g
172 kcal
IG: 30 / 35 / 35

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

ciasto jest pyszne, piękne, niezwykłe i niezapomniane. I przy tych wszystkich zaletach przygotowanie go jest dziecinnie proste! Ale musisz wcześniej przygotować formę, w której zostanie przygotowane ciasto. Powinien to być żaroodporny Pojemnik (patelnia lub naczynie do pieczenia), który można umieścić zarówno w ogniu, jak iw piekarniku. Więc wszystko jest przygotowane i możesz zacząć piec ciasto.

przede wszystkim wyjmujemy ciasto z zamrażarki i pozostawiamy do rozmrożenia.

umyj jabłka pod ciepłą bieżącą wodą, możesz je nawet przetrzeć gąbką, aby usunąć warstwę środka konserwującego, który zwykle przetwarza owoce w sklepach. Następnie obierz jabłka, usuwając skórkę cienką warstwą. Pokrój jabłka na pół i wytnij rdzenie, a po połówce jabłek pokrój w cienkie plasterki.

przenieś plasterki do głębokiego pojemnika, zalej je sokiem z cytryny i posyp odrobiną cukru, a także mielonym cynamonem. Dobrze wymieszaj jabłka i na razie zostaw je w spokoju. Dzięki sokowi z cytryny zachowają piękny kolor i nie ciemnieją.

umieść formę (patelnię) na dużym ogniu, włóż do niej masło i wlej cukier granulowany. Przygotowujemy karmel, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką, aby cukier się nie przypalił. Powinien stać się pięknym brązowawym kolorem-karmelowym.

teraz zmniejsz ogień do umiarkowanego i zacznij układać plasterki jabłka w formie. Kładziemy je ostrożnie, lekko nakładając się na siebie. Jabłka gotujemy w karmelu przez co najmniej 15 minut. W takim przypadku nie mieszaj karmelu i jabłek.

w tym czasie rozłóż rozmrożone ciasto na powierzchni roboczej i wytnij okrąg. Średnica koła powinna być nieco większa niż kształt. Rozłóż ten okrąg ciasta na jabłkach. Robimy to bardzo ostrożnie-jabłka nie powinny się ruszać. W miarę możliwości obracamy krawędzie ciasta między jabłkami a ścianami patelni. Za pomocą widelca wykonujemy kilka nakłuć w cieście.

włóż formę (patelnię) do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny. Kiedy minie ten czas, wyjmujemy formę z piekarnika. Niech ciasto lekko ostygnie w formie-wystarczy 5 minut, podczas których karmel trochę stwardnieje. Ale nie dłużej, w przeciwnym razie nie będzie można odwrócić ciasta - po prostu przyklei się do dna formy.

wyjmij ciasto z patelni, przykrywając talerzem o odpowiedniej średnicy. Jeśli nie możesz ostrożnie obrócić ciasta, a kilka plasterków pozostanie na dnie formy, po prostu przenieś je łyżką lub widelcem.

pozwól ciastu trochę (lub całkowicie - według własnego gustu) ostygnąć i podawaj.

słodkiej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy