stek z dorsza w śmietanie

ryba i sos są gotowe-pozostaje tylko wybrać przystawkę! Stek z dorsza w śmietanie jest godny tego, że to danie posłuży jako ryba oprócz każdego przystawki, a jako sos do niego - delikatny kremowy sos. I pomimo tej wspaniałej wielofunkcyjności, przygotowanie jest proste i szybkie.
HalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 7 g
tłuszcze 44 % 8 g
węglowodany 17 % 3 g
136 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

gotowanie zaczynamy od dokładnego umycia ryby pod bieżącą wodą, a następnie osuszenia nadmiaru wilgoci ręcznikami papierowymi. Ryba nie powinna być zbyt mokra.

Usuń łuskę z cebuli, spłucz ją pod chłodną wodą, osusz serwetkami, a następnie pokrój cebulę w plasterki.

umieść patelnię na średnim ogniu, włóż do niej masło i dobrze podgrzej, całkowicie rozpuść. Włóż cebulę do rozgrzanego oleju, smaż na Lekki złoty kolor i miękkość. nie zapomnij mieszać w tym procesie, aby cebula się nie przypaliła i nie zepsuła tego naczynia.

następnie wlej białe wytrawne wino na patelnię z cebulą, zagotuj zawartość patelni, a następnie wlej do niej bulion rybny. Jeśli nie ma bulionu, można go zastąpić zwykłą wodą. Często do takich potraw używa się bulionu z kurczaka.

ponownie zagotuj mieszaninę. Kiedy tak się stanie, dodaj musztardę na patelnię, a także rozłóż śmietanę. Nawiasem mówiąc, możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu. Im mniej tłuszczu,tym mniej kaloryczne i lekkie będzie danie. Zmniejsz ogrzewanie i podgrzej mieszaninę na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Konieczne jest, aby sos stał się bardzo kremowy, dość jednorodny, apetyczny.

teraz czas na stek rybny. Rozłóż go na patelni, przykryj szczelnie pokrywką i gotuj rybę przez 8-10 minut. Kiedy minie ten czas, zdejmujemy pokrywkę i przyprawiamy prawie gotowe danie solą i czarnym pieprzem (jeśli jest świeżo zmielone, gotowe danie okaże się szczególnie pachnące i smaczne).

stek jest gotowy!To Takie Szybkie i proste! Rozłóż go na pięknym talerzu porcjowym, udekoruj gałązkami świeżej pietruszki i plasterkami cytryny. Możesz także polać rybę sokiem z cytryny - w tej kwestii skupiamy się na osobistych preferencjach. Podawaj rybę do stołu, aż ostygnie.

można już cieszyć się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Rosół rybny - 49   kcal/100g
  • Stek z dorsza - 204   kcal/100g

Podobne przepisy