skład / składniki
metoda gotowania
umyj czerwoną kapustę, osusz ją ręcznikami papierowymi. Następnie przecinamy go na pół i cienko siekamy. Włóż posiekaną kapustę do patelni, wlej wodę. Stawiamy patelnię na średnim ogniu i czekamy, aż ciecz się zagotuje, a następnie zmniejszamy ciepło do minimum. Gotuj kapustę, od czasu do czasu mieszając, 2-3 minuty.
w tym czasie moje duże jabłko, a następnie trzy na grubej tarce i dodaj do patelni z kapustą, wymieszaj. Czekamy, aż prawie cała ciecz wyparuje, nie zapomnij przeszkadzać. W tym procesie dodaj sól, zmielony czarny i pieprz cayenne na patelnię, ponownie mieszaj.
włóż suszoną żurawinę na patelnię i napełnij kapustę jabłecznikiem. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj kapustę do miękkości. Zajmie to około 20 minut.
podczas gdy kapusta jest duszona, przygotujemy jabłka. W sumie potrzebujemy 8 średnich jabłek - około 7 centymetrów średnicy. Umyj jabłka, wytrzyj do sucha czystym ręcznikiem. Po odcięciu wierzchołków jabłek (około jednej czwartej wysokości jabłka), których nie wyrzucamy - będą to pokrywki. Ostrożnie wycinamy rdzenie jabłek nożem, a następnie pomagamy zeskrobać je łyżką.
włącz piekarnik do podgrzania do 180 stopni i poczekaj, aż kapusta się skończy. A kiedy tak się stanie, równomiernie rozprowadź mieszankę kapusty na 8 jabłkach, wypełniając je do góry. W każdym jabłku na kapustę kładziemy łyżeczkę słodkiej galaretki żurawinowej i łyżeczkę masła. Następnie zamknij jabłko pokrywką. Powtarzamy to samo ze wszystkimi jabłkami, a następnie układamy je w naczyniu do pieczenia, uprzednio nasmarowanym niewielką ilością oleju roślinnego.
włóż formę do piekarnika, który miał czas na dobre rozgrzanie przez 40 minut. Podczas pieczenia sok z jabłek będzie się wyróżniał. Wlej jabłka na wierzch, aby podczas pieczenia były bardziej równomiernie upieczone i nie paliły się.
gotowe nadziewane jabłka można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. W każdym razie okazuje się nietrywialną, jasną i świąteczną ucztą!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Czerwona kapusta - 27 kcal/100g
- Czerwona kapusta mrożona w opakowaniu - 24 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz cayenne - 318 kcal/100g
- Cydr - 45 kcal/100g