jabłka nadziewane kapustą

oryginalne danie dla prawdziwych smakoszy! Spróbuj! Jabłka nadziewane kapustą to danie, które jest idealne na świąteczny obiad i stanie się ozdobą świątecznego stołu. Nie trzeba go jednak gotować tylko na Boże Narodzenie. Takie jabłka mogą być oryginalnym i bardzo smacznym dodatkiem do mięsa lub niezależnym daniem. Bardzo aromatyczne, jednocześnie słodkie i kwaśne. To jest pyszne!
Eliza HelgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 36 % 5 g
węglowodany 57 % 8 g
75 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

umyj czerwoną kapustę, osusz ją ręcznikami papierowymi. Następnie przecinamy go na pół i cienko siekamy. Włóż posiekaną kapustę do patelni, wlej wodę. Stawiamy patelnię na średnim ogniu i czekamy, aż ciecz się zagotuje, a następnie zmniejszamy ciepło do minimum. Gotuj kapustę, od czasu do czasu mieszając, 2-3 minuty.

w tym czasie moje duże jabłko, a następnie trzy na grubej tarce i dodaj do patelni z kapustą, wymieszaj. Czekamy, aż prawie cała ciecz wyparuje, nie zapomnij przeszkadzać. W tym procesie dodaj sól, zmielony czarny i pieprz cayenne na patelnię, ponownie mieszaj.

włóż suszoną żurawinę na patelnię i napełnij kapustę jabłecznikiem. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj kapustę do miękkości. Zajmie to około 20 minut.

podczas gdy kapusta jest duszona, przygotujemy jabłka. W sumie potrzebujemy 8 średnich jabłek - około 7 centymetrów średnicy. Umyj jabłka, wytrzyj do sucha czystym ręcznikiem. Po odcięciu wierzchołków jabłek (około jednej czwartej wysokości jabłka), których nie wyrzucamy - będą to pokrywki. Ostrożnie wycinamy rdzenie jabłek nożem, a następnie pomagamy zeskrobać je łyżką.

włącz piekarnik do podgrzania do 180 stopni i poczekaj, aż kapusta się skończy. A kiedy tak się stanie, równomiernie rozprowadź mieszankę kapusty na 8 jabłkach, wypełniając je do góry. W każdym jabłku na kapustę kładziemy łyżeczkę słodkiej galaretki żurawinowej i łyżeczkę masła. Następnie zamknij jabłko pokrywką. Powtarzamy to samo ze wszystkimi jabłkami, a następnie układamy je w naczyniu do pieczenia, uprzednio nasmarowanym niewielką ilością oleju roślinnego.

włóż formę do piekarnika, który miał czas na dobre rozgrzanie przez 40 minut. Podczas pieczenia sok z jabłek będzie się wyróżniał. Wlej jabłka na wierzch, aby podczas pieczenia były bardziej równomiernie upieczone i nie paliły się.

gotowe nadziewane jabłka można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. W każdym razie okazuje się nietrywialną, jasną i świąteczną ucztą!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Czerwona kapusta - 27   kcal/100g
  • Czerwona kapusta mrożona w opakowaniu - 24   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz cayenne - 318   kcal/100g
  • Cydr - 45   kcal/100g

Podobne przepisy