chakhokhbili pyszny gulasz z kurczaka

pyszne danie z kurczaka na obiad! Cechą chakhokhbili jest wstępne suche smażenie kurczaka przez 15 minut bez dodawania oleju.
Marina ChernovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 11 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 14 % 3 g
120 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj kurczaka i odetnij nadmiar kości. Nie będziemy jej potrzebować.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę w ćwiartki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pomidory należy obrać, w tym celu wykonuję płytkie nacięcia krzyżowe ostrym nożem i zanurzam w rondlu z wrzącą wodą na 30-40 sekund. Wyjmuję, obieram i drobno kroję w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj czosnek i kolendrę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kurczaka należy smażyć na złoty kolor na suchej patelni bez przykrycia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zaczynam robić SOS. Biorę kolejną patelnię lub patelnię z wysokimi bokami. Ponieważ kurczak i pomidory dadzą później dużo soku. Dodaj 2 łyżki.olej. W roztopionym maśle przełóż cebulę i smaż do miękkości, zajmuje mi to 2 minuty. Dodaj pomidory do cebuli, wymieszaj i pozostaw do duszenia pod pokrywką przez 3-5 minut.Dodaj 2 łyżki. l pasta pomidorowa i tusza przez kolejne 2 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kładę smażonego kurczaka ze wszystkich stron i tuszy pod przykryciem na średnim ogniu przez 20 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż czosnek, pieprz, sól, chmiel-suneli do naszej mieszanki i wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 25-30 minut na małym ogniu, patrz ilość odparowanej cieczy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj połowę świeżej kolendry, wymieszaj. Chakhokhbili jest gotowy! Podczas serwowania posyp pozostałymi ziołami. Smacznego!

chakhokhbili-gulasz drobiowy, narodowe danie Gruzińskie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy