sos żurawinowy na zimę

kolejna opcja przygotowania żurawiny na zimę. Warto! Sos żurawinowy na zimę nie jest trudny do przygotowania. Wszystko, czego potrzebujesz, to postępować zgodnie z krokami opisanymi w przepisie. Taki sos można przechowywać przez rok i cztery tygodnie po otwarciu w słoiku. Sos można podawać z serem i daniami mięsnymi. Zawartość przypraw można zwiększyć według własnego gustu.
oksaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 32 g
131 kcal
IG: 19 / 0 / 81

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

sortujemy żurawinę, usuwając zepsute jagody i ściółkę leśną. Następnie myjemy i rozprowadzamy na czystym, suchym ręczniku, aby żurawina trochę wyschła. W tym czasie myję jabłka, suszymy ręcznikiem papierowym, obieramy, kroimy na połówki. Z połówek jabłek wycinamy rdzenie, a następnie kroimy jabłka w małe kostki.

umyj, osusz i obierz mały kawałek imbiru. Łamiemy laskę cynamonu na małe kawałki. Bierzemy czystą bawełnianą szmatkę(kwadrat o boku 12 cm-to wystarczy). Na środku kwadratu tkaniny kładziemy imbir, kawałki cynamonu i goździki, łączymy rogi kwadratu, wiążemy torbę bawełnianą nicią.

wlej żurawinę na dno dużego rondla, dodaj pokrojone w kostkę jabłka. Wlej cukier, wlej sok pomarańczowy i ocet winny (najlepiej wysokiej jakości, naturalny), włóż torebkę z przyprawami. Stawiamy patelnię na wolnym ogniu, mieszamy i podgrzewamy, aż wszystkie kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą. Kiedy tak się stanie, dodaj ciepło i zagotuj zawartość garnka.

mieszanina się zagotowała - zmniejsz ogień do niskiego i gotuj sos przez pół godziny (aż będzie gęsty). W tym procesie dodajemy sól, smakujemy, dostosowujemy jej ilość.

podczas duszenia mieszaniny przygotowujemy słoiki-sterylizujemy je parą. Zagotuj pokrywki. Możesz sterylizować słoiki i pokrywki w dowolny wygodny sposób, na przykład możesz użyć piekarnika, kuchenki mikrofalowej, a nawet zmywarki.

włóż gorący sos do sterylnych suchych słoików, szczelnie zamknij pokrywkami. Nie zapomnij usunąć torby z przyprawami z sosu. Odwróć słoiki do góry nogami i pozwól sosowi ostygnąć w temperaturze pokojowej przez jeden dzień. Po usunięciu sosu do miejsca przechowywania. Możesz spróbować za miesiąc.

sos żurawinowy jest przechowywany przez rok w chłodnych warunkach. Po otwarciu sos nie traci swoich właściwości przez miesiąc.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Laska cynamonu - 261   kcal/100g

Podobne przepisy