Dolma z jagnięciną

najbardziej wyjątkowa, bardzo smaczna i aromatyczna Dolma. Mielona jagnięcina, z przyprawami, ryżem i tłuszczem z ogona, zawinięta w liście winogron - wszystko to marnieje na małym ogniu, a rezultatem jest ta sama, wyjątkowa, bardzo smaczna i pachnąca dolma. I bez względu na to, jak wybitni kucharze z Kaukazu, Bliskiego Wschodu lub Azji Środkowej kłócą się o pochodzenie tego kulinarnego cudu, wiemy, że cała prawda jest w dolmie. Pozostaje tylko gotować, aby się upewnić.

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 4 g
tłuszcze 60 % 12 g
węglowodany 20 % 4 g
138 kcal
IG: 40 / 60 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

1. Drobno posiekaj cebulę, zioła i tłuszcz z ogona.
2. Gotuj ryż przez 5 minut i opłucz w zimnej wodzie (ryż powinien być niedogotowany).
3. Smaż cebulę na maśle przez 5 minut na małym ogniu i ostudź.
4. Do mięsa mielonego dodaj smażoną cebulę, tłuszcz z ogona, zioła, ryż, 1 łyżeczkę. sól, czarny pieprz, chmiel suneli, czerwona papryka, mięta i stopniowo dodawaj 300 ml wody, dokładnie ugniatając mięso mielone rękami przez 8 minut.
5. Weź liść winogron i połóż błyszczącą stronę na desce, a szorstką (matową) stroną do góry. U  podstawy arkusza połóż 1 łyżeczkę.mięso mielone i zwinąć gęstą & nbsp;rurkę, obracając krawędzie arkusza do wewnątrz.
6. Połóż talerz na dnie patelni i ułóż gotową dolmę & nbsp;na patelni szwem w dół w okręgu w kilku warstwach.
7. Ułóż pozostałe liście na wierzchu i dociśnij talerzem.
8. Wlej 1 łyżeczkę soli na talerz i wlej na nią 1 litr wody, & nbsp;woda powinna być na tym samym poziomie co dolma lub 1 cm niżej.
9. Włącz ogień na średni, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu z zamkniętą pokrywką  na małym ogniu przez 1 godzinę. Jeśli liście winogron są twarde, Kontynuuj duszenie przez kolejne 30-40 minut. do miękkości.
10. Przygotuj & nbsp;SOS: drobno posiekaj natkę pietruszki i kolendrę, drobno posiekaj czosnek i dodaj do maconi. Odstaw na 30 minut.
11. Gdy dolma będzie gotowa, wyłącz ogień, wyjmij talerz i liście winogron, które położyliśmy na wierzchu i & nbsp;odstaw na 15 minut. Dolma jest gotowa. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny "Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Liście winogron - 0   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g
  • Gruby brzuch - 897   kcal/100g

Podobne przepisy