skład / składniki
metoda gotowania
1. Drobno posiekaj cebulę, zioła i tłuszcz z ogona.
2. Gotuj ryż przez 5 minut i opłucz w zimnej wodzie (ryż powinien być niedogotowany).
3. Smaż cebulę na maśle przez 5 minut na małym ogniu i ostudź.
4. Do mięsa mielonego dodaj smażoną cebulę, tłuszcz z ogona, zioła, ryż, 1 łyżeczkę. sól, czarny pieprz, chmiel suneli, czerwona papryka, mięta i stopniowo dodawaj 300 ml wody, dokładnie ugniatając mięso mielone rękami przez 8 minut.
5. Weź liść winogron i połóż błyszczącą stronę na desce, a szorstką (matową) stroną do góry. U podstawy arkusza połóż 1 łyżeczkę.mięso mielone i zwinąć gęstą & nbsp;rurkę, obracając krawędzie arkusza do wewnątrz.
6. Połóż talerz na dnie patelni i ułóż gotową dolmę & nbsp;na patelni szwem w dół w okręgu w kilku warstwach.
7. Ułóż pozostałe liście na wierzchu i dociśnij talerzem.
8. Wlej 1 łyżeczkę soli na talerz i wlej na nią 1 litr wody, & nbsp;woda powinna być na tym samym poziomie co dolma lub 1 cm niżej.
9. Włącz ogień na średni, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu z zamkniętą pokrywką na małym ogniu przez 1 godzinę. Jeśli liście winogron są twarde, Kontynuuj duszenie przez kolejne 30-40 minut. do miękkości.
10. Przygotuj & nbsp;SOS: drobno posiekaj natkę pietruszki i kolendrę, drobno posiekaj czosnek i dodaj do maconi. Odstaw na 30 minut.
11. Gdy dolma będzie gotowa, wyłącz ogień, wyjmij talerz i liście winogron, które położyliśmy na wierzchu i & nbsp;odstaw na 15 minut. Dolma jest gotowa. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny "Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Liście winogron - 0 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g
- Gruby brzuch - 897 kcal/100g