Lagman wołowy

przepis lagmana jest znany od czasów starożytnych. Przepis lagmana jest znany od czasów starożytnych. Początkowo lagman był przygotowywany w Chinach, a następnie przepis został zmieniony i uzupełniony pod wpływem kultury Ujgurów, dunganów i cech narodowych Narodów Azji Środkowej. Cechą tego dania jest gotowanie krok po kroku i oddzielne. Tutaj drobno posiekane warzywa są smażone osobno-cebula, papryka, pomidory, marchew, zielona rzodkiewka, bakłażan i oczywiście mięso i przyprawy. Do tego dania używa się wołowiny, jagnięciny, a nawet kurczaka.

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 4 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 36 % 4 g
57 kcal
IG: 75 / 25 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

pokrój wszystkie warzywa w średniej wielkości paski.
pokrój mięso na średnie kawałki.
w kotle rozgrzej olej, dodaj zirę i kolendrę, podgrzej przyprawy przez 30 sekund i dodaj czosnek, smaż przez kolejne 30 sekund.
dodaj cebulę i smaż przez 1 minutę.
włóż mięso do kotła i smaż na dużym ogniu, ciągle mieszając, 3-4 minuty, aż mięso się zrumieni.
dodaj marchewki i smaż przez 1 minutę.
dodaj pomidory i kontynuuj smażenie przez 1 minutę.
dodaj seler i rzodkiewkę, wymieszaj i smaż jeszcze przez 1 minutę.
Dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj.
Dodaj bakłażana, paprykę i smaż jeszcze 1 minutę.
dodaj wodę, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę i 20 minut do miękkości.
gotuj makaron lagman do miękkości, skorzystaj z instrukcji na opakowaniu.
połóż makaron na talerzu, na wierzchu makaronu mięso, warzywa i dodaj bulion. Posyp świeżymi ziołami i krążkami ostrej papryki. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Makaron - 135   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Badian - 337   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g
  • Rzodkiewka Biała - 21   kcal/100g

Podobne przepisy