wątróbka z pigwą pod sosem pomarańczowym

najważniejsze jest, aby nie prześwietlać wątroby, aby pozostała miękka. Bardzo ciekawe danie. Spodoba się wszystkim miłośnikom wątroby i pigwy. Podawaj dobrze z gotowanym ryżem lub gotowanymi ziemniakami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 11 g
tłuszcze 10 % 2 g
węglowodany 35 % 7 g
94 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wątrobę, osusz, pokrój w małe plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pigwę umyć, osuszyć, usunąć nasiona, pokroić w plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż na nim pigwę przez około 7 minut na złoty kolor. Przenieś pigwę na talerz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść wątrobę na patelni, smaż na dużym ogniu przez 1 minutę z każdej strony. Przenieś gotową wątrobę na talerz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej sok pomarańczowy na patelnię. Rozgrzać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy sok się zagotuje, włóż pigwę i wątrobę z powrotem na patelnię.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Zasadniczo wątroba jest smaczna i bez przypraw.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dusić razem przez 1 minutę.

czas smażenia i Duszenia wątroby jest krótki, więc najlepiej pokroić ją na małe kawałki, aby dobrze przylegała do środka, ale nie była sztywna Na Zewnątrz. Warto trzymać wątrobę trochę dłużej na patelni i może stać się gruba, ale w środku pozostaną niesmażone obszary z krwią.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pigwa - 40   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy