Salsa pomidorowa

Gotowanie jest proste, okazuje się pyszne! Trudno mi dokładnie zdefiniować to danie-to salsa, dressing i samodzielna przekąska.
KseniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 50 % 8 g
węglowodany 44 % 7 g
104 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Drobno posiekaj cebulę, czosnek, seler i marchewkę i smaż do miękkości na oliwie z oliwek. Dodaj drobno posiekane pomidory (po usunięciu z nich wnętrzności), drobno posiekaną paprykę, koncentrat pomidorowy i sok pomidorowy i gotuj na wolnym ogniu przez pięć minut.
2. Następnie dodaj słodko-ostry sos chili i posiekaną bazylię, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne pięć minut.
3. Wlej sos do blendera, przebij, a następnie przecedź przez drobne sito i ponownie podpal. Sól, gotuj, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia i ubij lodowate masło pokrojone w drobną kostkę do sosu trzepaczką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sos chili - 98   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g

Podobne przepisy