Salsa pomidorowa
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Drobno posiekaj cebulę, czosnek, seler i marchewkę i smaż do miękkości na oliwie z oliwek. Dodaj drobno posiekane pomidory (po usunięciu z nich wnętrzności), drobno posiekaną paprykę, koncentrat pomidorowy i sok pomidorowy i gotuj na wolnym ogniu przez pięć minut.
2. Następnie dodaj słodko-ostry sos chili i posiekaną bazylię, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne pięć minut.
3. Wlej sos do blendera, przebij, a następnie przecedź przez drobne sito i ponownie podpal. Sól, gotuj, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia i ubij lodowate masło pokrojone w drobną kostkę do sosu trzepaczką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sos chili - 98 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g

