kawior z zielonych pomidorów polizasz palce na zimę

kawior jest najbardziej niezbędnym preparatem na zimę! Kawior z zielonych pomidorów jest tak pyszny, że polizasz palce! Przygotowanie go na zimę jest bardzo proste, takie przygotowanie doskonale uzupełni mięso, a także nadaje się do kanapek. Kawior jest jasny dzięki dużej ilości marchewki, a konsystencję można uzyskać bardziej jednorodną za pomocą blendera zanurzeniowego. Z podanej ilości składników uzyskuje się dwa litry kawioru.
limiiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 27 % 4 g
węglowodany 67 % 10 g
81 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 1 h 40 min

1. Umyj zielone pomidory, Wytnij punkty mocowania łodyg, pokrój w plasterki. Następnie posiekaj pomidory za pomocą blendera lub maszynki do mięsa.

2. Wybieramy patelnię z grubym dnem, wlewamy olej roślinny, rozprowadzamy przecier pomidorowy, wysyłamy do ognia. Gotuj przez 15 minut od momentu wrzenia.

3. Obieramy również marchewki i cebulę, kroimy, siekamy w tym samym trybie co pomidory, wysyłamy na patelnię, dusimy pod zamkniętą pokrywką przez 10 minut.

4. Po określonym czasie wlej cukier, sól, czarny pieprz, paprykę, dodaj koncentrat pomidorowy i czosnek, wcześniej przepuszczony przez prasę.

5. Trzymamy w ogniu przez 5 minut, wlewamy ocet i po raz ostatni doprowadzamy do wrzenia.

6. Włóż wrzący kawior do wcześniej wysterylizowanych słoików i zwiń pokrywki. Obracamy półfabrykaty do góry nogami, zawijamy w koc i pozostawiamy na jeden dzień, po czym przenosimy do przechowywania w piwnicy.

przytulna zima i jasne wrażenia smakowe z półfabrykatów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pomidory zielone - 20   kcal/100g

Podobne przepisy