skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj zielone pomidory, Wytnij punkty mocowania łodyg, pokrój w plasterki. Następnie posiekaj pomidory za pomocą blendera lub maszynki do mięsa.
2. Wybieramy patelnię z grubym dnem, wlewamy olej roślinny, rozprowadzamy przecier pomidorowy, wysyłamy do ognia. Gotuj przez 15 minut od momentu wrzenia.
3. Obieramy również marchewki i cebulę, kroimy, siekamy w tym samym trybie co pomidory, wysyłamy na patelnię, dusimy pod zamkniętą pokrywką przez 10 minut.
4. Po określonym czasie wlej cukier, sól, czarny pieprz, paprykę, dodaj koncentrat pomidorowy i czosnek, wcześniej przepuszczony przez prasę.
5. Trzymamy w ogniu przez 5 minut, wlewamy ocet i po raz ostatni doprowadzamy do wrzenia.
6. Włóż wrzący kawior do wcześniej wysterylizowanych słoików i zwiń pokrywki. Obracamy półfabrykaty do góry nogami, zawijamy w koc i pozostawiamy na jeden dzień, po czym przenosimy do przechowywania w piwnicy.
przytulna zima i jasne wrażenia smakowe z półfabrykatów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pomidory zielone - 20 kcal/100g